Regija
25

Haos na protestima u Podgorici: Demonstranti gađali policiju, traže ostavku Đukanovića

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Više hiljada ljudi okupilo se večeras na protestu Demokratskog fronta (DF) u centru Podgorici, gdje su postavili ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da do subote donese odluku o prelaznoj Vladi. U suprotnom, kako je poručio lider DF-a Andrija Mandić, "cijela Crna Gora dolazi u Podgoricu".

Demonstranti su kod Skupštine Crne Gore gađali policiju, pokušali su porušiti zaštitne ograde, nakon čega je policija ispalila suzavac, javlja reporter Anadolu Agency (AA) sa mjesta događaja.

Pristalice Demokratskog fronta, koje su prisustvovale večerašnjem okupljanju u Podgorici prošetale su od Trga republike do zgrade MUP-a. U povratku, demonstranti su počeli gađati policiju kod zgrade Skupštine, nakon čega je policija reagovala suzavcem.

Lider DF-a Andrija Mandić postavio je večeras ultimatum crnogorskim vlastima, zahtijevajući da do subote bude donijeta odluka o prelaznoj vladi ili će cijela Crna Gora doći u Podgoricu. Zatražio je ostavku premijera.

"Imamo plan kako da smijenimo diktatora. Građani su došli bez javnog poziva, a tek ćemo ih u subotu pozvati ako Đukanović ne podnese ostavku", kazao je Mandić.

On je pozvao koalicione partnere DPS-a da napuste Vladu.

Među demonstrantima, večeras je bilo vidljivo prisustvo maskiranih osoba, koje su u nekoliko navrata gađale policiju.

Jake policijske snage večeras su bile raspoređene oko zgrada Skupštine, Vlade i Predsjedništva Crne Gore.

Ovaj protest organizovan je nakon što je policija juče prekinula proteste DF-a koji su trajali 21 dan. Revoltirani tim postupkom DF je i sinoć organizovao protestno okupljanje u Podgorici, i tom prilikom je intervenisala policija jer su okupljeni građani polomili stakla na više izloga, bacali kamenice, suzavac i flaše prema policiji. Nakon toga je policija, kako je saopšteno, u skladu sa zakonom upotrijebila suzavac i gumene metke. Takođe, policija je saopštila da je sinoć spriječila nasilan ulazak u zgradu Skupštine Crne Gore.

Tom prilikom lakše je povrijeđeno više osoba, a protiv 15 građana je pokrenut prekršajni postupak.

Povodom jučerašnjih dešavanja u Podgorici, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ranije danas je pozvao na poštovanje ustavnog poretka, javnog reda i mira i rješavanje političkih pitanja u državnim institucijama Crne Gore, piše Anadolu Agency.