Regija
1.9k

Grabar-Kitarović: Iz tzv. Islamske države u BiH se vraćaju hiljade boraca

FENA
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: EPA)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: EPA)
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Dubrovniku kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraćaju hiljade boraca, a da se "ne može zanemariti ni utjecaj nekih drugih država" na BiH te je naglasila kako Hrvatska želi cjelovitu i politički nezavisnu BiH, sa tri jednakopravna naroda.

Komentirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je danas kazao da su lažni i neutemeljeni navodi o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH, kako je u ponedjeljak objavio "Večernji list" pozivajući se na Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA), predsjednica Hrvatske rekla je na upite novinara, kako treba pogledati istini u oči.

"Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko hiljada već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država. Želim da BiH ostane cjelovita, u potpunosti podržavamo suverenitet i političku nezavisnost BiH. Želim da čim prije postane članica NATO saveza i Evropske unije. Moja želja za sve državljane BiH, pripadnike svih naroda čiju konstitutivnu jednakopravnost zastupam, jest da oni žive u miru, prosperitetu i da se nikada ne ponovi ništa slično onome što je bilo 90-tih godina i da krenu ka boljem životu u kojem će se poštivati svaki pojedinac bez obzira na njegovu pripadnost'', rekla je Grabar-Kitarović, javlja Hina.

Naglasila je pritom da želi apsolutnu sigurnost uz granice Republike Hrvatske.

"Republika Hrvatska dijeli 1.001 kilometar granice s BiH. Hrvatski narod je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH i imamo obavezu kao jedna od supotpisnica Daytonskog ugovora", istaknula je Grabar-Kitarović.