Ratni zločini
24

Glavaš psovao sudiji koji ga je osudio na sedam godina zatvora, sin ga savjetovao da ode u BiH

A. L.
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Branimir Glavaš, bivši političar koji je danas u ponovljenom suđenju dobio sedam godina zatvora za ratni zločin nad Srbima u Osijeku 1991. godine, psovao je sucu nakon što je čuo presudu.
"Predsjedniče moram li ja ovo slušati?", rekao je Glavaš sudiji Draženu Kevriću nakon čega mu je ovaj uzvratio sa "ne morate". Glavaš je nakon toga ustao i rekao "sram vas bilo, nabijem na ku**c vas i vaš sud" i izašao iz sudnice.

Nakon izlaska iz sudnice nastavio je psovati i vrijeđati sudiju u izjavama za medije.

"Kada je počinjao taj proces, od zagrebačkih advokata sam čuo da je sudac jedno go**o koje nema petlje, da je sluga režima i da ne očekujem ništa", kazao je Glavaš i otkrio šta planira dalje:

"Ma ništa, nabijem ga na k**ac i njega i ovaj sud. Idemo mi dalje, ratovat ćemo mi", rekao je i dodao da neće "ni dana više u zatvor" čak i ako Vrhovni sud potvrdi ovu presudu.

Odgovorio je i na pitanje novinara planira li napuštati Hrvatsku i možda otići u Bosnu i Hercegovinu.

"Ja ću putovati kao slobodan građanin", kazao je Glavaš.

Presudu je komentarisao i njegov sin Filip, koji mu je ujedno i advokat.

"Očekivano, ja sam mu rekao da ode u Bosnu. Bio je uvjeren da će biti oslobođen. Sudac će napisati posebno rješenje zašto nije odredio istražni zatvor. U njemu će se pozvati na odluku Ustavnog suda. Tužilaštvo se na to može žaliti, sudac Kevrić je izveo pravnu vratolomiju da to omogući, pa ne bi me čudilo da Glavaš završi u istražnom zatvoru za koji dan. Mi se s ovom optužnicom već 19 godina borimo, i neće nas ništa slomiti, borit ćemo se dalje", rekao je Filip Glavaš.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te ubijanje i nečovječno postupanje prema civilima, šest muškaraca i jednoj ženi koji su odvođeni i ubijeni na rijeci Dravi, Glavaš je osuđen na sedam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na četiri godine, a Dino Kontić je dobio tri godine kao i Zdravko Dragić.