Procjene
0

Faktička podjela Kosova će se još više produbljivati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U tekstu objavljenom prije predsjedničkog saopćenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o usvajanju plana Ban Ki-moona o otvaranju vrata razmještanju Eulexa na Kosovu, Financial Ties konstatira da su Rusija i zapadne zemlje smanjili međusobne razlike o tom pitanju.

List detaljno objašnjava šta će biti zadatak policijsko-pravosudne misije Evropske unije, ali procjenjuje da će se, i pored izraženih namjera svih strana, faktička podjela Kosova po etničkim linijama u drugoj godini kosovske nezavisnosti, po svemu sudeći, još više produbiti.

Lideri kosovskih Albanaca, piše Financial Times, prihvaćaju snažan nadzor Evropske unije kao garanciju budućih integracija. Ali, kako su osigurali da im nezavisnost prizna čitav niz država, lideri u Prištini ne žele povratak u stanje neodređenosti statusa Kosova.

Kako Euleks ostaje pod kišobranom Ujedinjenih nacija, političke vođe kosovskih Albanaca kao da su manje oduševljeni realnošću angažiranja Evropske unije. Kao da su se pokajali što su "kupili" cijelu priču, citira Financial Times neimenovanog visokog američkog diplomatu.