16. i 17. aprila
28

Evropski fond za Balkan obilježava desetogodišnjicu u Beogradu

Klix.ba
Evropski fond za Balkan (EFB) obilježava svoju desetogodišnjicu 16. i 17. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Ovaj događaj će okupiti više od 200 svjetski poznatih mislilaca, utjecajnih ljudi, sadašnjih i bivših visokih zvaničnika i poslovnih ljudi.

Prve večeri, 16. aprila, Evropski fond za Balkan predstavit će "Deklaraciju o partnerstvu Evrope i Balkana"- vizionarski dokument o budućnosti našeg regiona kojeg su kreirali regionalni i evropski eksperati.

Među govornicima i panelistima ovog dvodnednog događaja bit će Nikola Dimitrov (ministar vanjskih poslova Republike Makedonije), Michela Magas (Evropska ženska inovatorka godine za 2017.), Axel Sotiris Wallden (bivši funkcioner Evropske komisije, nekadašnji koordinator solunskog samita EU-Zapadni Balkan), Rosa Balfour (Nemački Maršal fond Sjedinjenih Država), Judy Dempsey (Karnegi Evropa), Vesna Pusić (poslanica hrvatskog Sabora), Erhard Busek (bivši vice-kancelar Austrije) i Hannes Swoboda (bivši potpredsjednik Evropskog parlamenta).

Kroz niz dinamičnih panela i sesija, ovi i mnogi drugi govornici, kao i alumnisti Evropskog fonda za Balkan, diskutovat će o idejama kako najbolje odgovoriti na izazove sa kojima se suočava naš region i o tome kako vide njegovu evropsku budućnost.

Evropski fond za Balkan predstavit će rezultate svog desetogodišnjeg rada na jačanju saradnje i evropeizacije regiona, kao i novi pristup u preoblikovanju sadašnjosti i budućnosti Balkana.

Izvršna direktorka EFB-a Hedvig Morvai kaže da će događaj biti pravo mjesto i vrijeme za slanje poruke o nužnosti obnavljanja i jačanja partnerstva između Evrope i Balkana:

"Deklaracija o ovom partnerstvu, koju su kreirali ljudi koji utječu na političke, geostrateške i ekonomske odnose u Evropi i svijetu donosi svježe ideje o suštinskoj transformaciji našeg regiona, o ulozi koju bi EU trebalo da ima u tom procesu i o Balkanu koji treba da postane dio rješenja u Evropi budućnosti", rekla je Morvai.

Evropski fond za Balkan je inicijativa evropskih fondacija koje vode i podržavaju programe, projekte i organizacije usmjerene na jačanje demokratije, na podsticanje evropskih integracija kao i na afirmisanje uloge Zapadnog Balkana u rješavanju izazova koji se javljaju u Evropi.