Regija
0

EU pozdravila novu koalicijsku vladu u Srbiji

FENA
Evropska unija u utorak je pozdravila sporazum između srbijanskih socijalista i Demokratske stranke kao istinsku priliku za uspostavu proevropske vlade u toj balkanskoj zemlji.

Socijalistička partija saopćila je u ponedjeljak da će se pridružiti koaliciji koju predvodi liberalna Demokratska stranka, nakon sedmica pregovora od izbora održanih 11. maja.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je kako čeka na zvaničnu objavu predsjednika Borisa Tadića, ali da se nada kako bi se vlada mogla formirati ove sedmice, javio je Reuters.

"Postoji realna šansa da Srbija sada dobije istinski proevropsku vladu i itekako se nadam saradnji s tom vladom", izjavio je Rehn novinarima tokom konferencije o Balkanu u Bruxellesu.

"Naravno da smo se dugo nadali reformski orijentiranoj vladi u Srbiji", izjavio je on i dodao da je to važno za srpske šanse za priduženje EU.

Tadićevi demokrati pojavili su se kao najveća stranka na izborima 11. maja, ali nisu uspjeli osigurati parlamentarnu većinu. Nacionalisti, koji se protive članstvu u EU, pokušali su ali nisu uspjeli ostvariti koaliciju sa socijalistima.

Proevropska koalicija u Beogradu povećat će nade na Zapadu da će Beograd izručiti optuženike za ratne zločine u bjekstvu UN-ovom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu, što je preduslov za napredak Srbije u procesu pridruživanja EU.

Među optuženima je Ratko Mladić, general bosanskih Srba koga traži UN-ov sud zbog genocida u Srebrenici, gdje je ubijeno 8.000 Bošnjaka, kao i za 10.000 pogibija tokom opsade Sarajeva u periodu 1992-1995. godine.

Rehn je izjavio da bi formiranje nove vlade trebalo dati novi poticaj ka osiguravanju pune saradnje Srbije s ICTY-em.

"Vjerujem da je puna saradnja moguća kada proevropska vlada preuzme dužnost", kazao je.

Upitan da li će EU sarađivati s vladom koja uključuje socijaliste, Rehn je odgovorio: "Mi uvijek sudimo naše partnere po njihovim akcijama i djelima."

Evropski diplomati se nadajuu da će proevropski lideri u Beogrdu bezbolno prihvatiti planiranu policijsku i civilnu misiju administracije EU na Kosovu, i pored toga što se srpski političari žestoko protive februarskoj secesiji pokrajine.