Regija
1

Edita Tahiri: Odnosi Kosova i Srbije ulaze u proces normalizacije

Anadolija
Edita Tahiri
Edita Tahiri
Odnosi Kosova i Srbije ulaze u proces normalizacije, to je veliki historijski korak, poručila je potpredsjednica kosovske vlade Edita Tahiri u svom govoru na 6. Međunarodnom balkanskom forumu u turskom gradu Edirneu, javio je novinar agencije Anadolija.

Ona je tom prilikom istakla da je na Balkanu došlo do povećanja političke svijesti i da je taj napredak veoma važan za regiju.

Prema njenim riječima, regija je demokratskim reformama stavila potpis na veoma važan napredak, ali je u posljednjem razdoblju zakonodavna vlast "vrlo osjetljivo područje ali u tom kontekstu, sve države trebaju prihvatiti vladavinu prava".

Tahiri je ukazala na lošu ekonomsku situaciji kada su u ptanju zemlje regiona, podsjećajuči kako je nezaposlenost stavka koja se nalazi u samom vrhu liste zajedničkih problema zemalja regije.

Potpredsjednica Vlade Kosova Tahiri je ponovila da je briselskim sporazumom ostvaren važan napredak u odnosima Kosova i Srbije.

"Odnosi Kosova i Srbije ulaze u proces normalizacije. To je veoma važan historijski korak. Mi o tome prije dvije ili tri godine nismo čak mogli ni sanjati. Iz tog razloga je ovo veoma lijep napredak. EU se ove godine, sa većim fokusom približava Balkanu. Najvjerovatnije će u junu iz EU u regiju doći važne odluke. Kosovo u ovom trenutku čeka na ulazak u proces pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Srbija čeka početak pregovora za pristupanje EU“, kazala je Tahiri.