Regija
0

Dubrovnik se sprema: Očekuju dolazak izbjeglica preko Crne Gore

Klix.ba
Glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović rekao je u petak da su na jugu Hrvatske u toku pripreme za eventualni prihvat tri do pet hiljada izbjeglica ako se oni odluče za takozvanu južnu rutu, prenose hrvatski mediji.

U toku su logističke pripreme kako eventualni izbjeglički val ne bi dočekali nespremni, ističe Cvjetinović. Pripreme se rade za prihvat tri do pet hiljada izbjeglica dnevno. Oni ne žele ostati u Hrvatskoj nego ići u zapadnu Europu, a ovdje bi ostajali do 48 sati, rekao je Cvjetinović dodavši kako će stožer imati informaciju o kretanju izbjeglica iz Grčke barem 48 sati ranije.

Rekao je da postoje naznake iz više izvora, među ostalim i na internet stranicama na kojima se dopisuju izbjeglice, kako bi se u slučaju da mađarske granice ostanu zatvorene oni mogli uputiti tzv. južnom rutom iz Grčke.

"Postoji nekoliko varijanti. Imamo informacije kako sami migranti razmatraju da se u slučaju lošeg vremena i nastavka blokade granice u Mađarskoj, kao i nastavka ove situacije na hrvatsko-srpskoj granici, spuste na donju trasu", kazao je.

Južna ruta ide preko Albanije i Crne Gore u Hrvatsku, mogli bi ulaziti na graničnim prijelazima u Konavlima, a druga varijanta je da će ići na Neretvu, rekao je Cvjetinović.

U toku je prebrojavanje kapaciteta za prihvat, a u prvom redu razmatraju se vojni objekti u Konavlima, odnosno na Prevlaci, te na Neretvi, kao i drugim mjestima u dubrovačko-neretvanskoj županiji.