Regija
0

Drašković: Srbi i Srbija nikada neće priznati Kosovo

FENA
Bivši ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ocijenio je Srbija i Srbi nikada neće priznati nezavisnost Kosova, "nasilje nad sobom i svojom državom".

Drašković je u intervjuu za vašingtonsku radiostanicu "Glas Amerike, ocijenio da eventualnim činom proglašenja nezavisnosti Kosova neće sve biti završeno, već će u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija početi novo poglavlje.

Drašković je također ocijenio da Rusija čini sve da zaštiti teritorijalni integritet Srbije, "ne zbog nekih bratskih slovenskih nagona, nego zbog zaštite poretka međunarodnog prava."

Takav stav zvanične Moskve je "veliki šamar zapadnom demokratskom svijetu", ukazao je Drašković.

U slučaju SAD, nastavio je Drašković, "nije dovoljno reći da se krši povelja UN - mislim da Amerika krši svoju savjest."

"Savjest je, ako ništa drugo, politička i moralna, nalagala i Washingtonu i Bruxelelsu, i nije još kasno da to učine, da kad već Srbi i Albanci, Beograd i Priština, nisu mogli da nađu kompromis, a na kompromis su toliko zakleti i Washington i Bruxelles, onda bi te države trebalo da pokrenu inicijativu da Vijeće sigurnosti nametne rješenje koje bi bilo kompromis", kazao je Drašković.

Istovremeno je Drašković ocijenio kako "Srbija mora da nastavi najbolje odnose sa Amerikom, i svim zapadnim zemljama, uz određene odluke koje će pomoći budućim američkim predsjednicima i zapadnoevropskim liderima da se ograde od nasilja ako mu pribjegnu nad Srbijom sada".

U tom smislu je Drašković rekao da bi bilo dobro da bude potpisan privremeni Sporazum o političkoj saradnji Srbije sa Evropskom unijom, pri čemu bi Bruxelles poštovao "onu svoju preambulu gdje se poziva na rezoluciju 1.244". Vijeća sigurnosti UN.

Po Draškoviću, "Srbija nema ništa protiv slanja misije EU na Kosovo. No, Srbija... traži da Vijeće sigurnosti (UN) odobri tu misiju, i ako je odobri, mi ćemo prosto reći dobrodošli, a ako je ne odobri onda ne možemo uputiti takvu dobrodošlicu. Stvari su veoma jasne", kazao je Drašković.