Srbija
0

Direktor agencije Tanjug podnio neopozivu ostavku

FENA
Direktor srbijanske novinske agencije Tanjug Luka Mičeta podnio je u srijedu neopozivu ostavku na dužnost, izvijestivši o tome u pismu predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera tehničke vlade Vojislava Koštunicu.

Mičeta je za Hinu potvrdio da je podnio ostavku, kako je dan ranije i najavio, no nije želio komentirati razloge zbog kojih je to učinio.

Luka Mičeta došao je na mjesto direktora agencije Tanjug 2003. godine, a mandat mu je, kako navode beogradski mediji, trebao trajati do 17. jula ove godine.

On je u utorak najavio svoju ostavku, nakon što je, prema vlastitim riječima, morao šesti put fizički spriječiti čelne ljude Udruženja novinara Srbije (UNS) da Tanjugu oduzmu prostorije u središtu grada, u kojima se nalazi Međunarodni press centar, navodno zbog toga što one pripadaju UNS-u i što Tanjug ne plaća za njihovo korištenje ni simboličan zakup.

Sve se to događalo uoči konferencije za novinstvo na kojoj je bilo upriličeno i predstavljanje autobiografije sadašnjeg pape Benedikta XVI "Moj život", u izdanju Tanjuga, što je njezino prvo ćirilično izdanje. Ta je knjiga, kako je istaknuto, do sada objavljena u 17 zemalja i prevedena na 15 jezika.

Na početku te konferencije, kojoj su nazočili i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i apostolski nuncij u Srbiji nadbiskup Eugenio Sbarbaro te episkop šabački Lavrentije, Mičeta je rekao da se objavljivanjem te knjige završava njegov mandat u Tanjugu te potvrdio da su djelatnici nacionalne agencije spriječili da ih se izbaci na ulicu iz njihovih prostorija u kojima rade tri desetljeća.

Mičeta je tom prilikom utvrdio da protiv Tanjuga radi ratno-huškački lobi i sile mraka koje Srbiju guraju u mrak.