Narod gađan suzavcima
144

Demonstranti u Beogradu razlupali vrata i prozore na zgradi Skupštine, vanredno se obratio Vučić

N. V.
Foto: NovaS
Foto: NovaS
Demonstranti i poslanici liste "Srbija protiv nasilja" pokušali su večeras nasilno da uđu u zgradu Skupštine grada u Beogradu prilikom čega je razbijeno staklo na ulaznim vratima i prozorima.

Novinari izvještavaju kako su predstavnici opozicije pokušali ući na vrata, ali i kroz prozore, no bezuspješno. Žandarmerija se nalazi s druge strane vrata i sprečava ih u tome. S ciljem njihovog rastjerivanja i udaljavanja od zgrade, ispaljeni su i suzavci, no okupljeni se nisu razišli.

Opozicija i građani traže poništavanje izbora na svim nivoima, a ovo je sedmi protest otkako su održani izbori. Oni ističu da ostaju ispred Skupštine dok ne uspiju ući u zgradu.

Vladimir Obradović je članovima obezbjeđenja pokušao da objasni da kao član Privremenog organa grada Beograda ima kancelariju u Skupštini grada i da ima pravo da uđe u zgradu. Međutim, nisu ga pustili.

Nakon toga je nastao haos. "Letjele" su kamenice, kante i drugi predmeti ka Skupštini, a prozore su razbijali i štapovima. Prisutni uzvikuju "Vučiću, lopove", "Krađa" i slično.

Nakon nekoliko sati trajanja protesta javnosti se obratio Aleksandar Vučić koji je kazao da nije u toku nikakva domaća revolucija, nego da su protesti proizvod mnogo ozbiljnijih geopolitičkih uticaja. S druge strane demonstranti ističu da sve izgleda kao u doba Slobodana Miloševića.

Vučić je u kratkom obraćanju poručio još da će Srbija biti odbranjena, kao i to da policija reaguje blago kako ne bi povrijedili demonstrante.

Interesantno je i da je Vučić uspio prebrojati demonstrante "u bobu" pa je kazao da ih je bilo 2.490, a da ih je sad 1.195.

Protestima na kojima se traži ponavljanje izbora, u jednom momentu je bila i Marinika Tepić, koja danima štrajkuje glađu u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK). Kada se vratila u zgradu gdje prima infuziju, kaže da joj isprva nisu htjeli otvoriti iako je morala ući da primi lijekove, pustili su je nakon što su reagovali građani.