Regija
0

Danas dvije godine od smrti Slobodana Miloševića

FENA
Danas se navršava dvije godine od smrti bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića (1941-2006), u pritvorskoj ćeliji Tribunala u Haagu.

Miloševiću je suđeno u Haagu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i Hrvatskoj te genocid u Bosni i Hercegovini.

On je od infarkta srca umro 11. marta 2006., a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Milošević je rođen 20. augusta 1941. godine u Požarevcu, gdje je završio gimnaziju i maturirao 1960. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1964. godine.

Na prvim višestranačkim izborima u Srbiji poslije Drugog svjetskog rata, decembra 1990., izabran je za prvog predsjednika Republike Srbije.

Na prijevremenim izborima, decembra 1992. godine, ponovno je izabran za predsjednika Srbije. Od 23. jula 1997. do oktobra 2000. godine bio je predsjednik SR Jugoslavije i po funkciji član Vrhovnog savjeta odbrane SRJ.

Po odluci tadašnje Savezne vlade, predvodio je delegaciju SRJ u kojoj su bila po tri člana iz SRJ i Republike Srpske na pregovorima u Daytonu, SAD, novembra 1995. godine. U tom svojstvu parafirao je i Sporazum o miru u BiH, koji je postignut 21. novembra, i potpisao ga 14. decembra 1995. godine u Parizu.

Na Osnivačkom kongresu SPS-a, jula 1990. godine, izabran je za prvog predsjednika te stranke nastale ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije.

Na čelu SPS-a bio je do maja 1991. godine, kada je, zbog obavljanja funkcije predsjednika Srbije, odstupio s funkcije predsjednika Socijalističke partije Srbije.

Za predsjednika SPS-a ponovo je izabran na II kongresu te stranke, krajem oktobra 1992. godine i na funkciji ostao do smrti. Uhapšen je 31. marta 2001. godine, a izručen Haškom tribunalu 28. juna te godine, podsjeća Tanjug.

Autor je knjige "Godine raspleta", koja je prevedena na nekoliko stranih jezika. Milošević je iza sebe ostavio suprugu Mirjanu Marković, kćerku Mariju i sina Marka.