Regija
15

Crveni tepih, hor i počasne garde: Markov trg spreman za doček prve predsjednice Hrvatske

Piše: E. F.
Pripreme završene ( Foto: Index.hr)
Građani pristižu na inauguraciju (Foto: Index.hr)
Malo poslije 12 sati novoizabrana predsjednica Kolida Grabar Kitarović stići će uspinjačom i Ćirilometodskom ulicom do Markovog trga. Početak svečanosti označit će izvođenje himne.

Trenutno su na bini na kojoj će nova predsjednica biti inaugurirana dva hora koja uvježbavaju izvođenje hime.

Također je već pripremljen crveni tepih, a postrojene su i počasne garde.

Kad u podne Zagrebom odjekne pucanj gričkog topa, počinje jedan od najvažnijih dana u životu izabrane predsjednice.

Iako se neki detalji još čuvaju, poput Kolindina dnevnog rasporeda od jutra do podne ona na inauguraciju neće krenuti iz svojeg stana u Bauerovoj ulici. Izvjesno je da će i noć na nedjelju prespavati negdje drugdje, a upravo taj detalj u njezinu tranzicijskom timu strogo čuvaju od javnosti. Naime, njezina želja je da se u miru priprema za inauguraciju, a tek nešto prije 12 sati pokazat će se javnosti, i to pred uspinjačom.

Ispalit će 10 počasnih plotuna

Kolinda Grabar Kitarović (47) do uspinjače će doći automobilom u društvu supruga, a djeca neće biti s njima. S njom će zato biti šef HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik Milijan Brkić, a svi će prije ukrcaja kupiti karte za uspinjaču.

Svečanost počinje u 12 sati zvonjavom s crkve sv. Marka. Recitira se "Lijepa naša".

Kada predsjednica u pratnji supruga stupi na pozornicu, što će najaviti fanfare, svira se himna, zatim slijedi minuta šutnje u čast poginulima u Domovinskom ratu, a na kraju će pjevačica Renata Sabljak pjeva međimursku pjesmu "Dej mi Bože". Slijede prisega i potpisivanje, a ustavna sutkinja Jasna Omejec predat će joj predsjedničku lentu. Slijedi recital Gundulićeve "Ode slobodi".

Tada će se prema pozornici uputiti pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a samo jedan od njih sa zastavom Republike Hrvatske imat će se čast na pozornicu i popeti. S Tuškanca će istodobno topovi Oružanih snaga ispaliti 10 počasnih plotuna.

Na svečanosti 88 izaslanika

Na inauguraciji će biti članovi 88 različitih stranih izaslanstava. Među njima su i tri člana Predsjedništva BiH ali i dolazi devet predsjednika država, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednici parlamenata, ministri te predstavnici 40 veleposlanstava.