Utakmica na Cetinju
57

Crnogorci skandirali: Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji

Klix.ba
Lider crnogorske opozicione stranke Srpske liste Dobrilo Dedeić najoštrije je danas kritikovao ponašanje navijača crnogorske ženske košarkaške reprezentacije, koji su provokativno skandirali "Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji".

U saopštenju dostavljenom medijima, Dedeić kaže da je to dokaz raspoloženja među velikim dijelom pripadnika crnogorske nacije koji nemaju problem da javno manifestuju fašizam i srbofobiju, prenosi Tanjug.

Utakmica ženske košarkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore je igrana jučer na Cetinju, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. "Na sličan način su pripremane konkretne faze diskriminacije, a nerijetko i pogroma, u raznim dijelovima Evrope u posljednjih stotinu godina", naveo je Dedeić.

On je najavio da će Srpska lista tužilaštvu dostaviti snimak sa utakmice u očekivanju nedvosmislene reakcije.

"Videozapise ćemo proslijediti i ambasadama Srbije, Rusije, SAD, Kine, Velike Britanije, Njemačke i Francuske u Podgorici i postaviti dokaze - snimke na YouTube", najavio je Dedeić. On je izrazio uvjerenje da će srpska ambasada adekvatno reagovati i da je zvanični protest najmanja moguća reakcija na presiju kojoj su bile izložene srbijanske košarkašice i navijači, ali i svi pripadnici srpske zajednice u crnogorskoj državi.

"Da Ustav i zakoni važe i za Srbe i da su Srbi uvažen narod u crnogorskoj državi, društveno nedopustive pojave tipa poziva na nasilje 'Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji', ne bi se mogle dogoditi. Da ne bude zabune - sve je ovo političko maslo Mila Đukanovića", zaključio je Dedeić.