Bivši zvaničnik Pentagona
6

Carpenter: Približavanje Putinu bi utjecalo na odnose Crne Gore sa SAD i EU

R. D.
Michael Carpenter
Michael Carpenter
Promjena vanjskopolitičkog kursa u Crnoj Gori, pod novom vladom, moguća je, ali bi zalaganje za bliskijim odnosima sa Rusijom utjecalo na odnose Podgorice i Washingtona, jer bi se na zapadu na to gledalo kao na podršku Putinovim autokratskim tendencijama, ocijenio je direktor organizacije "Penn Biden centar" i bivši zvaničnik Pentagona Michael Carpenter.

"Ako nova koaliciona vlada odluči da traži bliskije odnose sa Rusijom, to će svakako utjecati na odnose sa SAD. Ne vidim kako neće. Amerika generalno gledano nema problem da zemlje, koje imaju dugotrajne kulturne i historijske veze sa Rusijom, to nastave da održavaju", rekao je Carpenter u intervjuu koji je prenio Glas Amerike.

Carpenter je dodao da kada geopolitički govorimo o "podršci autokratskim tendencijama, onda će takva vrsta podrške značiti i slabije odnose i sa SAD i drugim zapadnim zemljama".

"Crna Gora bi trebalo da se zapita na ovoj raskrsnici, naročito sa fokusom na pristupanju Evropskoj uniji, da li je to geopolitički zaokret koji želi da preduzme, zato što mnogo toga može da krene u pogrešnom smjeru kada je riječ o evropskim integracijama", zaključio je Carpanter.

Crna Gora je nakon nedjeljnih izbora i skoro evidentnog poraza aktualne vlasti predsjednika Mila Đukanovića na najvećoj raskrsnici od stjecanja nezavisnosti.