Rasim Ljajić
0

Brammertz će biti upoznat s planovima narednih potraga

FENA
Potpredsjednik Nacionalnog savjeta za sardanju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, koji danas započinje posjetu Beogradu, biti upoznat s planovima narednih potraga koje će biti organizirane za preostalom dvojicom haških optuženika.

Ljajić je u izjavi Tanjugu naveo da će Brammertzu biti predočeno sve ono što je Srbja u cilju ispunjenja svojih međunarodnih obaveza uradila u proteklom periodu od njegovog posljednje posjete Beogradu.

"Ovo je prilika da se podvuče crta i da vidimo šta je sve urađeno u drugim oblastima saradnje - dostava dokumentacije, pristup arhivama, oslobađanje svjedoka obaveza čuvanja državne tajne, kao i njihova zaštita. Mislim da po tim pitanjima odlično stojimo, da smo najveći dio obaveza ispunili i da je sada na potezu EU koja na adekvatan način to treba da valorizuje", rekao je Ljajić.

On je naveo da je Srbija svjesna da je bez haškog optuženika Ratka Mladića u Haagu teško očekivati promjenu stava, prije svega Holandije.

Prema njegovim riječima Brammertz dolazi u radnu posjetu, od koje ne treba previše očekivati.

"Činjenica je da Mladić nije u Haagu, ali je i činjenica da u odnosima Tribunala i Beograda više nema nepovjerenja, koje je postojalo ranije. Vjerujem da će Brammertz na adekvatan način primiti sve što će mu biti predočeno i u tom pogledu mi više nemamo problem s Tribunalom", rekao je Ljajić. On istakao da je nezahvalno i nepredvidivo u ovom trenutku prognozirati kada bi Mladić i Goran Hadžić mogli biti uhapšeni.