Bošnjačka inicijativa
5

Bosanski jezik i kultura u istarskim školama kao izborni predmet

Klix.ba
Osnovna škola iz Buzeta u Istarskoj županiji 5. septembra je prva započela održavanje nastave bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta. Predmet će se provoditi dva časa sedmično, piše Večernji.hr.

"Učenici su podijeljeni prema znanju i afinitetima. Za sve koji su ga izabrali on je izborni, ali i obavezni predmet, odnosno ocjenjuje se i ulazi u prosjek", objasnila je direktorica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Jadranka Bartolić Muzica.

Muhamed Muratagić, predsjednik Županijskog vijeća bošnjačke nacionalne manjine, čija je ovo bila inicijativa, kaže kako su veoma zadovoljni jer su naišli na veliko razumijevanje županijskog odjela, kao i direktora škola, koji su pokazali interes za tu inicijativu.

"Drago nam je da je bosanski jezik ušao u škole gdje će pripadnici bošnjačke manjine, kao i svi ostali zainteresirani učenici, moći kroz taj predmet izučavati bosanski jezik, ali i književnost, historiju, geografiju, likovnu i muzičku kulturu", izjavio je Muratagić.

I gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić također izrazio zadovoljstvo i kazao kako mu je izuzetno drago što će učenici njegove škole imati mogućnost izbora još jednog predmeta u smislu učenja i dobijanja novih spoznaja, u ovom slučaju prije svega iz bosanske kulture, a onda i jezika.

"Siguran sam da to znači novo obogaćivanje znanja djece koja se za to opredijele", kazao je gradonačelnik Siniša Zulić.

Saglasnost za uvođenje bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C čekaju još Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin, Osnovna škola "Monte Zaro" za sve osnovne škole u Puli, Osnovna škola "Marija i Lina" u Umagu te pulska ekonomska škola za još neke srednje škole u Puli.