Regija
0

Beograd: Sutra izricanje presude pripadnicima "Žute ose"

FENA
U Vijeću Okružnog suda za ratne zločine za sutra je zakazano izricanje presude četvorici pripadnika dobrovoljačkih jedinica "Pivarski " i "Žute ose", optuženih za zločine počinjene na teritoriji Zvornika 1992. godine, saopćilo je danas Tužilaštvo za ratne zločine.

Za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva optuženi su Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Oni se, kao pripadnici te dvije dobrovoljačke jedinice, terete za prinudno iseljenje žitelja sela Kozluk, za zločine nad Bošnjacima u Domu kulture u Čelopeku i mjestima zvanim Ciglana i Ekonomija.

Suđenje za te zločine počelo je pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u novembru 2005., a tokom glavnog pretresa saslušan je 101 svjedok, podsjeća se u saopćenju.

Na zahtjev Tužilaštva, Vijeće je razdvojilo postupak protiv dvojice prvooptuženih Branka Grujića i Branka Popovića, koje optužnica tereti da nisu spriječili zločine "Žutih osa" i za deportaciju Bošnjaka iz sela Kozluk i Skočić, prenio je Tanjug.

Predmet "Zvornik" je prvi koji je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije ustupio Haški tribunal u fazi istrage, 2005.

Optuženi su negirali da su počinili zločin, a tokom dvoipogodišnjeg suđenja saslušane su preživjele žrtve zločina, članovi porodica ubijenih, mnogobrojni svjedoci i vještaci.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, za krivična djela ratnog zločina predviđena je maksimalna kazna od 20 godina zatvora.