Regija
11

Andrej Plenković predložio ministre za novu Vladu Hrvatske, Hasanbegović ostao bez pozicije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Andrej Plenković, mandatar hrvatske Vlade, objavio je imena kandidata za potpredsjednike Vlade i ministre 19 ministarstava, koja će se naći pred saborskim zastupnicima u srijedu. Plenković je rekao da se radi o stručnom timu.

Četrnaestu Vladu Hrvatske predvodit će Andrej Plenković, a potpredsjednici će biti Davor Ivo Stier, Damir Krstičević, Ivan Kovačić i Martina Dalić.

Na čelu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova bit će Davor Ivo Stier, Ministarstva unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, Ministarstva odbrane Damir Krstičević, finansija Zdravko Marić, pravosuđa Ante Šprlje te Ministarstva uprave Ivan Kovačić.

Na čelu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja bit će Lovro Kuščević, Ministarstva rada i penzionog sistema Tomislav Ćorić, Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, Ministarstva kulture Nina Obuljen-Koržinek, Ministarstva turizma Gari Cappelli, Ministarstva poljoprivrede Tomislav Tolušić, Ministarstva nauke i obrazovanja Pavao Barišić, Ministarstva zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrovi, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Ministarstva privrede, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac, Ministarstva hrvatskih branitelja Tomo Medved i Ministarstva zdravstva Milan Kujundžić.

U odnosu na prošlu vladu Hrvatske ministarske pozicije izgubili su između ostalog Zlatko Hasanbegović na poziciji ministra kulture, kao i Miro Kovač, na poziciji ministra vanjkih i evropskih poslova.