Zapad i Srbija
48

Britanska ambasada pokušala ublažiti Cameronovu izjavu o Srbiji: Nisu ruski proxy, neki elementi rade za Ruse

S. H.
David Cameron i Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
David Cameron i Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron prije dva dana je ocjenjujući političku situaciju na Zapadnom Balkanu poručio kako je Srbija ruski proxy. No, sada se oglasila ambasada Velike Britanije, djelimično se suprotstavljajući izjavi britanskog šefa diplomatije.

"Položaj Zapada prema Zapadnom Balkanu formiran je prije ruske invazije i trebamo razmišljati o tome što se promijenilo. Zato što Rusija želi učiniti više za destabilizaciju Balkana, sa svojim proxyjima uključujući Srbiju", kazao je Cameron prije dva dana.

No sada se oglasila ambasada Velike Britanije u Srbiji, kazavši kako Velika Britanija ne smatra da je Srbija kao država ruski proxy, već da pojedini elementi u zemlji djeluju direktno u interesima Rusije, prenosi Danas.rs.

"Vjerujemo da postoje elementi u Srbiji koji djeluju direktno u interesima Rusije i to tako što prijete stabilnosti i demokratskim kapacitetima regiona. Srbija je nezavisna, suverena država. Ujedinjeno Kraljevstvo već dugo sarađuje sa Srbijom na nizu zajedničkih prioriteta i nastavit će to da čini", naveli su iz Ambasade povodom reakcija na izjavu šefa britanske diplomatije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je rekao da je razočaran izjavom Camerona i dodao da "Srbija nije proxy ni Rusije ni Amerike ni Britanije ni Nemačke niti bilo koga drugog, već nezavisna zemlja".

U ambasadi Velike Britanije u Srbiji su Cameronovu izjavu pokušali prilagoditi, odnosno pojasniti je da je ministar vanjskih poslova "ukazivao na elemente unutar Srbije za koje veruje da rade direktno u interesu Rusije, a ne na samu državu Srbiju".

"Srbija je nezavisna suverena država i pozdravljamo jasnu poziciju srpske vlade u smislu protivljenja ratu u Ukrajini. Nastavit ćemo da ohrabrujemo Srbiju da sprovede sankcije protiv Rusije. Možda se ne slažemo u potpunosti, ali pozdravljamo redovan dijalog sa Vladom Srbije o ovim pitanjima", naglasili su u Ambasadi.

No postavlja se pitanje zašto sam Cameron nije naglasio da misli na određene elemente u Srbiji, već je iskoristio generalnu ocjenu.

U političkom smislu, u slobodnom prevodu termin proxy se koristi u kontekstu opisa pojedinca ili države koja služi nekoj stranoj sili za ostvarivanje njenih ciljeva.