Regija
3

Albanski premijer u Beogradu prvi put nakon 68 godina

SRNA
Edi Rama (Foto: AFP)
Edi Rama (Foto: AFP)
Novi premijer Albanije Edi Rama boraviće u februaru u Beogradu u okviru turneje po zemljama regiona, najavio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Ovo će biti prva posjeta predsjednika albanske Vlade još od 1946. godine kada je u Beogradu boravio Enver Hodža.

Mrkić je za "Politiku" rekao da još nije dogovoren datum Ramine posjete, jer je Beograd proteklih nedjelja bio okupiran drugim važnim pitanjima, kao što su pregovori sa Prištinom i početak pregovora sa EU.

"Sada ugovaramo datum posjete. Pozdravljamo njegovu inicijativu da dođe u Srbiju. Spremni smo da se nađemo s njim i razgovaramo o stvaranju što boljih odnosa u regionu", rekao je Mrkić.

On je dodao da će na dnevnom redu razgovora biti, prije svega, bilateralna saradnja u oblasti poljoprivrede, turizma, saobraćajnih veza, obrazovanja, ali će se osvrnuti i na činjenicu da u Albaniji živi i srpska manjina koja još nije priznata kako treba.

"To pitanje sam već pokretao kada sam prošle godine bio u Tirani. Morat ćemo da preciziramo koji su sve načini da se odgovarajuće tretira srpska manjina, jer albanska kod nas uživa sva prava po najvišim evropskim standardima", rekao je Mrkić.

Odgovarajući na pitanje da li će sa Ramom razgovarati i o nedavnoj zajedničkoj sjednici albanske i vlade Kosova u Prizrenu, Mrkić je rekao da će srpska strana skrenuti pažnju da nije prihvatljivo ništa što je izvan međunarodnih konvencija i što prevazilazi okvire pristojnog ponašanja među susjedima.

"Ali, meni nije cilj da sada stavljamo u prvi plan razlike, jer su one poznate svima. Naravno da će biti predmet razgovora sve ono što se tiče obje strane", dodao je Mrkić.