Regija
0

Aidi Ćorović upućene prijetnje smrću zbog izjava o nošenju hidžaba u Sandžaku

Klix.ba
Aida Ćorović
Aida Ćorović
Aidi Ćorović, direktorici novopazarske nevladine organizacije "Urban-In" upućene su prijetnje putem telefona i društvenih mreža zbog izjave u vezi sa prisiljavanjem žena u Sandžaku da nose hidžab, odnosno marame koja se uz to zloupotrebljava u političke svrhe, piše Radio Slobodna Evropa.

Ćorović je, inače, ovih dana javno govorila o položaju žena u Sandžaku povodom predstave "Sedam“ o nasilju nad ženama gdje zajedno sa još šest učesnica, čita ispovijesti žena koje su pretrpjele fizička i psihička maltretiranja raznim povodima i u raznim društvima. Tom prilikom je javno govorila i o svom iskustvu, prijetnjama koje joj godinama upućuju zbog njenog društvenog angažmana, a za koji je prije dvije godine dobila uglednu nagradu “Osvajanje slobode”. Obrazloženje je bilo da je Aida Ćorović afirmisala, izmedju ostalog, ljudska prava i toleranciju u društvu. Ćorović objašnjava da je u srijedu ujutro bila u novopazarskoj policiji zbog prijetnji.

"Sigurnosna procjena je takva da imam 24-satno osiguranje. Ja sam u policijskoj upravi jutros provela sat vremena zbog dogovora, instrukcija itd. Ovih dana sam i u Beogradu imala osiguranje, tako da je očigledno da ću u narednim danima imati stalnu pratnju koja me neće ostavljati ni minut",rekla je Ćorović za Radio Slobodna Evropa.

Povod za prijetnje je kritika Aide Ćorović zbog političkih zloupotreba vezanih za propagiranje, odnosno prisiljavanje žena da nose marame u Sandžaku.

“Ovoga puta je najdirektniji povod bilo moje gostovanje u emisiji ‘Kažiprst’ u kojoj sam govorila da se manipuliše onim što je u sferi intime muslimanki, da se od toga prave televizijski show programi i da sve to nije imanentno islamu. Također sam govorila i o nasilju nad ženama vezano za predstavu ‘Sedam’ u kojoj čitam životnu priču jedne Pakistanke koja je doživjela kolektivno silovanje i po zakonima, tradiciji, običajima te zemlje trebalo je da izvrši samoubistvo. Ali, ona se tome usprotivila i počela da se bavi obrazovanjem žena. U Sandžak presu, pod kontrolom Muarema Zukorlića, opet su krenule prijetnje, uvrede… Ono što je dramatično je da se u to uključio izvjesni Mirza Ganić, samozvani mudžahedin koji je sa grupom mladih Sandžaklija otišao u Siriju. On ima 19 godina i za njega imamo informacije da je otišao da pljačka, ubija... On poziva na linč, na moje ubistvo. Ja sam o tome obavijestila švedsku ambasadu, s obzirom da su oni pokrovitelji predstave ‘Sedam’”, kaže Aida Ćorović koja očekuje da će ova predstava u četvrtak uveče izazvati i u Novom Pazaru burne emocije.

Na pitanje da li je neko uzima u zaštitu, da li očekuje reagovanje države, koja se baš nije pokazala agilna u nekim sličnim prlikama, ona odgovara da od države ne očekuje podršku.

”Država tu uvijek zataji. Mi smo duboko nasilno društvo i ako mislimo da budemo normalna, sigurna država, ona se mora početi obračunavati sa nasilnicima na svakoj strani. To je imperativ”, izjavila je Ćorović.