vijesti
2

Poljski nadbiskup koji je plaćao za seks s djecom uhapšen u Vatikanu

Klix.ba
Bivši nadbiskup Jozef Wesolowski uhapšen je u utorak u Vatikanu zbog optužbi da je tokom funkcije papinskog ambasadora u Dominikanskoj Republici plaćao za seks sa djecom. Ovo je prvi slučaj hapšenja unutar grada zbog optužbi za pedofiliju.

Poljak Wesolowski kojeg je vatikanski tribunal raspopio u junu, stavljen je u kućni pritvor do suđenja, objavio je Vatikan u zvaničnoj izjavi.

Šezdesetšestogodišnji Wesolowski je najutjecajnija crkvena ličnost koja je uhapšena od Paola Gabriela, bivšeg papinog batlera koji je 2012. godine osuđena za krađu i puštanje u javnost dokumenata bivšeg pape Benedicta XVI.

No, za razliku od njega, Wesolowski nije zadržan u vatikanskom zatvoru već u kući zbog medicinskih razloga.

Wesolowskog su povukli nazad u Rim prošle godine kada je još uvijek bio diplomata u Santu Domingu i razriješen je dužnosti nakon što su ga dominikanski mediji optužili za pedofiliju. Živio je slobodno u Rimu, a žrtve seksualnog zlostavljanja pozvale su na njegovo hapšenje izrazivši bojazan da bi mogao pobjeći.

Bivši nadbiskup mogao bi dobiti 12 godina zatvora u prvom historijskom suđenju za seksualno iskorištavanje koje će biti održano u Vatikanu.

Weolowskog istražuje i Dominikanska Republika zbog optužbi daj e plaćao dječacima da izvode seksualne činove.