vijesti
0

Parlamentarci iz RS-a se još uvijek neće vratiti na posao u Sarajevo

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici i delegati stranaka iz Republike Srpske u Parlamentu Bosne i Hercegovine zaključili su danas da se nisu stekli uvjeti za njihov povratak na posao u institucije BiH u Sarajevu, potvrdio je za agenciju Anadolija zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Lazar Prodanović.

Prodanović je pojasnio kako se ne radi o definitivnoj odluci da se zastupnici i delegati iz RS-a neće vratiti u institucije, već samo da se "još nisu stekli uslovi za to".

Zastupnici i delegati su na današnjem sastanku na Jahorini naglasili da će se u Sarajevo vratiti tek kada Vijeće ministara i Nezavisni odbor Parlamenta BiH analiziraju informaciju Direkcije za koodinaciju policijskih tijela BiH o događajima 6. i 7. juna u Sarajevu i kada im bude garantirana sigurnost.

Narodna skupština RS usvojila je u petak zaključke kojim se traži "osiguranje institucionalnih i personalnih garancija za sigurnost poslanika, delegata i zaposlenih u institucijama BiH u Sarajevu".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i američki ambasador Patrick Moon pozvali su zastupnike i delegate iz RS da se vrate na posao. A Inzko je naglasio da se to treba dogoditi prije 1. jula i ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.