vijesti
33

Opća bolnica dobila novu opremu za zbrinjavanje infektivnog otpada

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je dobila novu opremu za sigurno i adekvatno zbrinjavanje infektivnog otpada u cilju sprečavanja nastanka opasnih i otrovnih tvari na području Kantona Sarajevo.

Infektivni bolnički otpad je biološki opasan jer sadrži opasne sastojke kao što su šprice, materijali jednokratne namjene, uzgojene kulture bakterija, razne ljudske tjelesne tekućine i izlučevine, zaprljane materijale poput zavoja, pelena, krpa, papira itd.

Procjenjuje se da na četiri kilograma bolničkog otpada jedan kilogram otpada na infektivni.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, koji je danas posjetio ovu bolnicu, pojasnio je u razgovoru za medije kako je cjelokupna vrijednost ovog projekta 300.000 KM. Ovo ministarstvo je za projekat zbrinjavanja infektivnog otpada izdvojilo 240.000 KM, dok je bolnica participirala sa 60.000 KM.

"Nabavljena je nova oprema, ali povećan je i kapacitet postrojenja koji se ne koristi samo za potrebe opće bolnice, nego i svih ostalih i privatnih i javnih zdravstvenih ustanova koje ovdje i na ovaj način zbrinjavaju infektivni otpad", kazao je ministar Lukić.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je kazao kako je odlaganje infektivnog otpada izuzetno važno pitanje.

"Riješili smo jedan ozbiljan problem u Kantonu Sarajevo, sistemsko zbrinjavanje infektivnog otpada, zahvaljujući ljudima koji su o tome vodili računa i aplicirali na vrijeme, te danas imamo jedno moderno postrojenje. Čini mi se da samo Doboj, Tuzla i mi vodimo računa o ovome, što može biti ozbiljan problem. Kada smo radili analize problema na deponiji, pokazalo se kako su posljedice koje se mogu javiti usljed nebrige o ovom problemu zaista katastrofalne i drastične", pojasnio je Konaković.

Ministrica zdravstva KS Emira Tanović-Mikulec je kazala kako je ovo postrojenje izuzetno važno za okoliš.

"Unaprijedili smo pitanje javnog zdravlja i, što je najvažnije, sigurnost kada je riječ o infektivnom otpadu te možemo reći kako je ovo napredak i za građane Sarajeva i za zdravstvene ustanove privatnog i javnog sektora", kazala je Tanović-Mikulec i dodala kako bi generalno trebalo povećati ulaganja u zaštitu životne sredine u Bosni i Hercegovini.

Direktorica opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sebija Izetbegović je kazala kako bolnica servisira 190 ustanova za njihov infektivni otpad, te gotovo sve privatne ustanove različitih zdravstvenih profila.

"Ovo je dobro pojačano postrojenje, imamo novu drobilicu i novi sterilizator, a trenutno smo razgovarali s ministricom zdravstva u kantonu da bi bilo dobro da nam pomognu u kupovini jednog automobila koji bi prevozio taj infektivni otpad da bi svi naši korisnici mogli adekvatno dopremiti otpad bez mogućnosti da ugroze okolinu i stanovništvo.