vijesti
1

Opada vodostaj nabujalih rijeka u opštini Bratunac

SRNA
Rijeka Križevica u Srebrenici
Rijeka Križevica u Srebrenici
Vodostaj četiri rječice koje su se prošle noći i rano jutros izlile iz korita i djelimično poplavile šest gradskih naselja i pet mjesnih zajednica u opštini Bratunac je u večernjim satima u znatnom opadanju.

Nabujale rječice Križevica, Kravica, Glogovska i Jadar, poslije obilnih kišnih padavina, prošle noći i rano jutros su poplavile na području opštine Bratunac više od 200 kuća i uništile većinu poljoprivrednih usjeva u priobalnom pojasu.

Najveća šteta pričinjena je u gradskim naseljima Borići, Milosavljevići, Podčauš, Đanići, Rakovac i Žljevice, koje je poplavila rijeka Križevica.

"Vodostaj Križevice bio je prošle noći najveći u posljednjih 50 godina, koga su znatno podigli i nabujali potoci koji su se slivali sa okolnih brda", rekao je novinarima načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Meteorološka stanica u Srebrenici, udaljena 10 kilometara od Bratunca, registrovala je prošle noći rekordne padavine kiše na ovom području, od 69 litara vode po metru kvadratnom.

Pripadnici Vatrogasne jedinice opštine Bratunac, opštinske Civilne zaštite, stanovnici ugroženih mjesnih zajednica i raspoloživa mehanizacija su tokom cijelog dana podizali odbrambene nasipe i znatno doprinijeli da šteta od poplava bude što manja.

Štab Civilne zaštite opštine Bratunac proglasio je danas vandredno stanje odbrane od poplava.