Primijetite li sličnosti?
186

Omiljeni sok iz djetinjstva Dvojni C dobio "dvojnika", drugi proizvođač preslikao gotovo cijeli dizajn

Sok proizvođača "TO" i Dvojni C
Sok proizvođača "TO" i Dvojni C
Kultni sok Dvojni C, koji se pije još od davne 1960. godine, dobio je svog "dvojnika" po dizajnu. Naime, u prometu se već neko vrijeme može naći novi sok čije ruho je identično omiljenom napitku iz djetinjstva, te je na prvi pogled teško razaznati koji je koji među njima.

Ko na polici sa sokovima vidi tirkiznu boju i narandžu u obliku slova C, većina potrošača zna da je riječ o poznatom Fructalovom soku, koji je već 60 godina prisutan u skoro identičnom ruhu na prostoru bivše Jugoslavije.

Za mnoge, Dvojni C je bio i ostao asocijacija na sretna, bezbrižna vremena i u većini slučajeva po navici uzimaju ovaj proizvod, čiji okus budi nostalgiju. Međutim, na policama trgovina u prodaji se može naći i sok potpuno drugog proizvođača, kompanije "TO", a čija se ambalaža vrlo lako može zamijeniti za Fructalov Dvojni C.

Dizajn i grafička rješenja su definitivno nešto po čemu kupci najbolje zapamte neki proizvod. Stoga, upravo to smatra se često najvrijednom imovinom većine kompanija, koja mora biti zakonski zaštićena.

Sok proizvođača
Sok proizvođača "TO" i Dvojni C

"Žig je pravo kojim se štiti znak, a koji služi za razlikovanje robe, odnosno usluge jednog učesnika u privrednom prometu od iste ili slične robe/usluge drugog učesnika u privrednom prometu. Žigom se može zaštititi znak koji je prikladan za razlikovanje iste ili slične robe/usluge, i koji se može grafički prikazati. Znak se može sastojati od: riječi, uključujući lična imena, crteža, slova, brojeva, slika, oblika proizvoda ili njihovog pakovanja, rasporeda boja, trodimenzionalnih oblika ili kombinacije tih elemenata", navode iz Instituta za intelektualnu svojinu BiH.

Zaštita žiga omogućava vlasniku da spriječi neovlaštenu upotrebu i korištenje osnovnih obilježja njegovog proizvoda. Međutim, sudeći na osnovu ovog primjera, čini se da je stanje u BiH po ovom pitanju još poprilično neuređeno - mnogo je subjekata koji nisu zaštitili svoj žig, ali i onih koji se trude da tu situaciju zloupotrijebe. Na kraju, ishod može biti prilično zbunjujući, naročito za potrošače.

Stručnjak za marketing Igor Kalaba navodi da bi se u slučaju novog soka, a koji ima sličnu ambalažu kao Dvojni C, moglo pronaći nekoliko elemenata koji ukazuju da se radi o zloupotrebi, a koji bi čak mogli ukazivati da se na račun tuđeg brenda pokušava ostvariti zarada.

"Znak je simbol na osnovu kojeg će vas klijenti odabrati, a po njemu se razlikujete od konkurenata. Danas je ova tema aktuelnija nego ikada. Milioni se ulažu u marketing i brendiranje nekog proizvoda, kako bi on postao prepoznatljiv i kako bi se pozicionirao u moru sličnih. Ta ulaganja nisu slučajna, ona su zasnovana na detaljnoj analizi ponašanja kupaca, odnosno korisnika. Dokazano je da dizajn prvo proda proizvod, a na drugom mjestu je kvalitet istog, zbog kojeg kupci stvaraju vjernost i naviku kupovanja", objasnio je Kalaba.

Iako postoji pravni okvir i institucije koje se bave ovom problematikom, zaštita žiga, odnosno intelektualne svojine, je u BiH i dalje izuzetak, a ne pravilo.