vijesti
0

Nacrt odluke o dodjeli "Šestoaprilske nagrade" upućen u široku javnu raspravu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradsko vijeće Sarajevo uputilo je u široku javnu raspravu nacrt o izmjenama odluke kojom se uređuje dodjela "Šestoaprilske nagrade“, visokog priznanja što se tradicionalno godišnje uručuje zaslužnim pojedincima, kolektivima i institucijama.

Subjekti u javnoj raspravi su klubovi vijećnika, odbor za dodjelu ove nagrade u 2015. godini i građani koji će u dnevnim novinama biti obaviješteni da je odluka dostupna na gradskoj web stranici te biti pozvani da učestvuju u javnoj raspravi, saopćeno je iz Gradskog vijeća.

To vijeće je na današnjoj sjednici razriješilo dužnosti određene članove svojih radnih tijela i donijelo odluku o izboru novih. Donesena je i odluka o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Grada Sarajeva, razmatrana više puta dosad.

Usvojena je također Odluka o izmjeni i dopunama odluke o osnivanju pravobranilaštva Grada.

Nakon duže rasprave o proceduralnim pitanjima, razmotrene su i odobrene dvije odluke vezane za regulacione planove.

Vijeće je pristupilo izradi Regulacionog plana "Alipašin Most VII“ te izmijenilo Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana "Alipašin Most V“. Na taj način je otvorena mogućnost preispitivanja određenih planskih rješenja, a na zahtjev Općine Novi Grad, odnosno zainteresiranih investitora.

Vijećnici su razmotrili Nacrt odluke o pokretanju i realizaciji projekta „Decembar u Sarajevu“ te ga uputili u javnu raspravu. Cilj projekta je upotpuniti turističku ponudu grada odgovarajućim programskim sadržajem tokom zadnjeg mjeseca u godini. Zamišljen je kao zajednički projekt Grada Sarajeva i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Vijećnici nisu usvojili izvještaj o aktivnostima Grada na planu međunarodne saradnje za period januar - juni 2015. godine. Zatražili su određene dopune.

Vijeće je usvojilo izvještaj o aktivnostima i toku priprema za održavanje EYOF-a 2017. za period 1.01. - 30.06.2015. godine. Vijećnici su upoznati s inicijativom Evropskog olimpijskog komiteta da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputi službeno pismo namjere o tome da se domaćinstvo EYOF-a 2017. premjesti u Republiku Tursku a da Sarajevo svakako zadrži domaćinstvo ovih igara mladih, ali u 2019. godini.

Tokom široke rasprave je izražena namjera gradskih vijećnika da gradonačelnik i svi odgovorni u organizaciji za pripremu ove manifestacije ulože dodatni napor da bi zimska olimpijada mladih ipak bila održana u Sarajevu 2017.

U nastavku sjednice je razmotren Nacrt odluke o korištenju, održavanju i čuvanju vodotoka na području grada Sarajeva te upućen u dužu javnu raspravu.

Razmotren je i Nacrt odluke o izradi regulacionog plana “Centar Novo Sarajevo“ i također upućen u javnu raspravu.

Gradsko vijeće upoznato je s informacijom o problematici pomoći porodiljama/majkama s djecom u Sarajevu.

Zaključcima je zadužen gradonačelnik da uputi inicijativu nadležnim organima na svim razinama vlasti s ciljem osmišljavanja kvalitetnih intervencija ka sprečavanju pada nataliteta te inicijativu za izmjenu zakonskih određenja po kojima različita visina naknada pripada ženama/majkama porodiljama koje su zaposlene u odnosu na one koje su bez posla.

Odbor za urbanizam i upotrebu lokalnog zemljišta uputio je Gradskom vijeću inicijativu o ponovnom sugeriranju općinskim načelnicima da predlože općinskim vijećima, a vijeća Novog Sarajeva i Starog Grada da donesu izmjene općinskih propisa o komunalnim taksama, kako bi 30 posto novca prikupljenog iz ovog izvora bilo usmjereno u budžet Grada Sarajeva.