Utvrđeno kršenje prava
31

Meksički vrhovni sud dekriminalizirao abortus u cijeloj zemlji

D. Be.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Presuda Vrhovnog suda Meksika o dekriminalizaciji abortusa dolazi dvije godine nakon što je sud presudio u korist osporavanja postojećeg zakona u sjevernoj državi Coahuila. Presudio je da su kaznene sankcije za prekid trudnoće neustavne.

Meksičke države i savezna vlada od tada su sporo ukidale krivične zakone.

Nova presuda legalizira pobačaj u sve 32 savezne države.

Vrhovni sud je rekao da je uskraćivanje mogućnosti prekida kršenje ljudskih prava žena.

"U slučajevima silovanja nijedna djevojka ne može biti prisiljena postati majka - ni od države, ni od njenih roditelja ni njenih skrbnika", rekao je predsjednik Vrhovnog suda Arturo Zaldívar.

“Ovdje se radi o ozbiljnijoj povredi njenih prava, ne samo zbog statusa žrtve, već i zbog njene dobi, zbog čega je potrebno analizirati problem iz perspektive najboljeg interesa maloljetnika.”

Presuda otvara vrata saveznom zdravstvenom sistemu da omogući pobačaje, a aktivističke grupe za prava žena pozdravile su odluku suda.

Mexico City je bio prva država u zemlji koja je dekriminalizirala pobačaj 2007. godine, a desetak drugih slijedilo je taj primjer.

Latinska Amerika bilježi trend popuštanja ograničenja pobačaja koji se naziva "zeleni val".

Pobačaj je legalan u Kolumbiji, Kubi, Urugvaju i Argentini, iako glavni kandidat na predsjedničkim izborima u Argentini koji su zakazani u oktobru, Javier Milei, želi zabraniti taj postupak.

Neke zemlje dopuštaju pobačaj u okolnostima kao što su silovanje ili zdravstveni rizici, dok se zabrana primjenjuje u El Salvadoru, Hondurasu, Nikaragvi, Haitiju i Dominikanskoj Republici.