Kultura
36

Vijećnica jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Sarajevu

Piše: E.S.H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradska uprava Grada Sarajeva je u julu otvorila vrata obnovljene sarajevske Vijećnice za građane i turiste. Od tada, Vijećnicu je posjetilo oko 20.000 posjetilaca, potvrđeno je za Klix.ba u Gradskoj upravi Grada Sarajeva.

Vijećnica je postala jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu. Do 28. avgusta ulaz u Vijećnicu je bio besplatan, a onda je počela počela naplata ulaznica za obilazak po simboličnoj cijeni od 2 KM, a za djecu mlađu od 15 godina, ulaz je besplatan. Pored centralne aule i stepeništa, posjetitelji mogu obići i unutarnju galeriju, salu Gradskog vijeća i svečanu salu.

Gradonačlnika Sarajeva Ivu Komšića smo pitali kakve su reakcije građana koji su prvi put ušli u obnovljenu Vijećnicu.

"Tokom posjete ovoj impozantnoj građevini, posjetioci iskazuju radost i oduševljenje ljepotom enterijera i umjetnički oslikanim zidovima i svodom ovog bisera kulturne baštine Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Pred ulazom u ovaj simbol susreta civilizacija, stalno vlada gužva, pogotovo se okupljaju turisti kojima turistički vodiči pričaju o povijesti Vijećnice. Nedavno sam u Vijećnici ugostio članove Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo. Bili su veoma sretni, neki od njih prepoznali su prostor gdje je nekada bila biblioteka i gdje su učili. Fotografirali su se i siguran sam da će se rado sjećati tog dana, a fotografije pokazati svojoj djeci i unucima", kazao je Komšić za Klix.ba.

Ranije je istakao da Vijećnica treba biti multimedijalni centar, u kojem će se održavati koncerti, razne izložbe, od likovnih do muzejskih postavki, perfomansi, biti uprilični svečani prijemi…

"Već sada mogu najaviti 23. septembra jedinstvenu međunarodnu izložbu pod nazivom 'Ključevi Rima', koja će istovremeno biti otvorena u četiri grada: Sarajevu, Rimu, Aleksandriji i Amsterdamu. Za građane i goste grada organizirali smo izložbu 'Sarajevska Vijećnica još jednom', koja je dio stalne izložbene postavke Vijećnice, i koja prikazuje historijat i cjelokupan proces obnove ove impozantne građevine. Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH u auli Vijećnice 25. augusta upiličila je prigodnu izložbu povodom 22. godišnjice od granatiranja ovoga objekta. U Vijećnici smo u mjesecu maju poželjeli dobrodošlicu učesnicima 5. međunarodnog Sarajevo Business Foruma na kojem su učestvovale brojne delegacije političkih i biznis lidera iz cijeloga svijeta. Nedavno smo ugostili i učesnike Prvog euro-azijskog melanoma kongresa, a 26. septembra uručit ću Bosanski stećak u sklopu manifestacije Sarajevski dana poezije, koju Grad Sarajevo godinama finansijski podržava", rekao nam je gradonačelnik i dodao da ga najviše raduju organizirane posjete sarajevskih osnovaca i srednjoškolaca. U oktobru je planirana posjeta đaka iz Slovenije.

Podsjećamo, u Vijećnici je planirano otvorenje muzeja i bibilioteke. Ivo Komšij je podsjetio da je Projekat obnove ovog historijskog i kulturnog zdanja definirao koje prostorije će biti korištene za muzej i biblioteku, s jedne strane, a koje za potrebe Grada, s druge strane. Napomebnuo je da dinamika otvaranja muzejskog prostora i biblioteke direktno zavisi od dinamike sortiranja muzejske građe i raritetnog bibliotekarskog fonda.