Kultura
76

U Zemaljskom muzeju večeras izložba o antičkom Zadru "Ispričat ću ti priču"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gostujuća izložba "Ispričat ću ti priču" autorice Timke Alihodžić, kustosice Antičkog odjela Arheološkog muzeja u Zadru, bit će otvorena večeras u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložbu će otvoriti ministar kulture Republike Hrvatske Zlatko Hasanbegović, dok će svečanom otvaranju prisustvovati i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio te direktor Arheološkog muzeja Zadar Jakov Vučić.

Ovom izložbom se kroz sedam panoa, izloženim arheološkim materijalom iz Zemaljskog muzeja BiH i kopijama originalnih predmeta, pričaju priče o običajima pokapanja, mogućim zanimanjima, navikama i socijalnom statusu osoba koje su živjele u antičkom Jaderu (današnji Zadar).

Na osnovi rezultata antropološke analize, ritusa pokapanja te analize grobnih priloga, satkane su priče o svakom grobu sa naslovima kao što su: "Tko je bila osoba pokopana u grobu 11?", "Jedan grob, četiri imena, pet priča", "Tko je donio sifilis u Zadar, Kolumbo zasigurno nije?", "Dama s Relje" i "Omnia mea mecum porto".

Izložbu prati katalog od 48 stranica, s tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku te ilustracijama u boji. Dio teksta iz kataloga je uređen i prilagođen svim uzrastima te je, koristeći usluge spikera, snimljen i audio katalog.

Ova izložba ispunjava sve uvjete da bude prezentirana osobama oštećenog vida, budući da na izložbi značajno mjesto zauzima vitrina s kopijama predmeta koji će biti dostupni za taktilni osjet, s legendama na Brailleovom pismu i audio katalogom.

Izložba će biti postavljena do 4. juna, saopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.