Kultura
151

Svečano otvoren renovirani depo Arhiva BiH koji je zapaljen u februarskim protestima

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Arhivu Bosne i Hercegovine danas je svečano otvoren renovirani depo koji je zapaljen i uništen tokom protesta u februaru 2014. godine u glavnom gradu BiH.

Renovirano je oko 150 kvadratnog prostora depoa koji je sadržavao najvažniju građu iz Osmanskog perioda, perioda Austro-ugarske i Kraljevine Jugoslavije. Urađeni su veliki građevinski radovovi, a finansijska sredstva za renoviranje je obezbijedila TIKA (Turska agencija za razvoj) u vrijednosti od 150.000 eura.

"Ovo je najveća donacija koju smo do sada dobili. Potrebno je sanirati još dosta prostora, ali nije tolika šteta kao u depou koji je renoviran. Uputili smo zahtjev Vijeću ministara da se iz tekuće rezerve odobre sredstva za sanaciju. Procjena vještaka je da nam treba 196.000 KM", rekao je direktor Arhiva BiH Dušan Vržina.

Na početku se Vržina obratio predstavnicima TIKA-e, uposlenicima Arhiva i medijima, te se zahvalio na pomoći i doprinosu da se dio kulturno-historijske baštine zaštiti.

"Pomoć turskog naroda i vlade je veoma značajna. Predstavnici TIKA-e su došli u ove prostorije dok su se još dimile nakon požara i napravili popis onoga što nam treba. Nadamo se da ćemo nastaviti suradnju i ubuduće. Sretan sam što vam mogu reći da spašavamo uspješno građu koja je bila zapaljena u požaru. Nastavljamo raditi i nadamo se da ćemo dobiti određena sredstva da nastavimo sa radom i da nabavimo neophodnu opremu", kazao je Vržina.

Zamjenik predsjednika TIKA-e Ali Masakan je podsjetio da narod koji nema prošlosti, nema ni budućnosti, te da je za svaku zemlju itekako važan arhiv.

"Arhiv BiH je važan i za nas u Turskoj, jer mi dijelimo zajedničku historiju, a ta historija će biti podloga za naše buduće odnose", izjavio je Masakan i podsjetio da je TIKA uložila sredstva i za renoviranje mosta Mehmed-paše Sokolovića, Ferhadija džamije u Banjoj Luci i Careve džamije u Sarajevu.

Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay je podsjetio na februarske proteste i kazao koliko je važno čuvati dokaze prošlosti u cilju boljeg planiranja budućnosti, te se zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na podršci u realizaciji svih projekata u kojima učestvuje TIKA.

"Tužan sam kad se sjetim da je neko djecu ovoga grada poslao da ruše i pale svoje simbole, svoje zastave, svoja kulturna dobra, da uništavaju vlastitu baštinu. Taj petak, 7. februar, bio je jedan od najtežih dana u mom životu", kazao je Izetbegović.

Naglasio je kako je svima koji su proveli dane opsade u Sarajevu, koji su trpjeli teror topova, minobacača i snajpera, koji beskrajno vole Bosnu i Hercegovinu, teško je bilo gledati kako gore njeni simboli i njeno kulturno blago.

"I u tim trenucima, znao sam da haos ne može nadvladati. Potvrda takvog stava došla je vrlo brzo. Sarajevo se spontano distanciralo od nasilja i nereda. Pobijedio je, po ko zna koji put, snažan duh ovoga grada. Pobijedili su njegovi građani. Šutnjom i suzama su iskazali svoje ogorčenje pred prizorima razaranja koje su bili potisnuli u svojoj kolektivnoj memoriji, pred slikama zapaljenih zgrada i automobila, ranjenih policajaca i izmanipuliranih mladića", kazao je Izetbegović.

Izrazio je uvjerenje da su se iz februarskih dešavanja izvukle važne pouke.

"Naše društvo je slobodno, otvoreno i demokratsko. Javno iskazivanje nezadovoljstva je pravo svih građana, mirni protesti i demonstracije su legitimni. Ali rušenje, paljevine i nasilje nisu. Haos i neredi ovoj zemlji ne mogu donijeti ništa dobro. Efikasno rješavanje problema moguće je samo na demokratski način i kroz institucije sistema", kazao je Izetbegović.

Pojasnio je da se promjene mogu postići samo na demokratski način, na izborima, u miru i civiliziranoj atmosferi.

"Ova država ima svoje institucije.Te institucije osigurat će puno poštivanje Ustava i zakona. I osigurat će fer, slobodne i demokratske izbore na kojima će građani odlučiti kome će dati svoje povjerenje. Njihov izbor ćemo svi poštovati. Niko nema pravo niti smije da se poigrava sa voljom građana ove zemlje", poručio je Izetbegović.