Kultura
0

Srebrni medvjed stigao u Sarajevo: Aplauzi i ovacije za Danisa i ekipu filma "Smrt u Sarajevu"

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović i ekipa filma "Smrt u Sarajevu" vratila se danas u Sarajevo nakon što je na 66. Berlinskom filmskom festivalu film osvojio dvije nagrade i to Srebrnog medvjeda i FIPRESCI, nagradu o kojoj odlučuju filmski kritičari.

Na sarajevskom aerodromu su ih uz aplauz i ovacije dočekale brojne medijske ekipe, članovi porodica i prijatelji koji su im željeli čestitati na velikom uspjehu bh. kinematografije.

Radnja nagrađenog filma se dešava u jednom sarajevskom hotelu. Radnici hotela u kojem se održava ceremonija obilježavanja 100. godišnjice atentata u Sarajevu za vrijeme najposjećenije noći odlučuju stupiti u štrajk zbog neispaćenih plata. "Smrt u Sarajevu" bavi se problemom današnje Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupljeni različiti pogledi na historijska dešavanja.

Uloge tumače Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić Koja, Jacques Weber, Aleksandar Seksan i drugi. Scenario i režiju potpisuje Danis Tanović.

Jedan od najvećih svjetskih festivala pored bh. filma u 11 dana prikazao je 434 filmska djela iz ukupno 77 zemalja svijeta.