Kultura
31

Premijera predstave "Pobunjenik M. K." u Narodnom pozorištu

FENA
Premijerom "Pobunjenik M.K." bit će pokrenut MESS Teatar u čijoj produkciji učestvuju i Narodno pozorište Sarajevo i EastWest Centar.

Svoju premijeru će imati sutra 16. aprila u 19 i 30 u okviru Modula Memorije, kao prva premijera MESS Teatra.

Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Dio umjetničkog tima čine i poznate kostimografkinje iz dua OshYosh - Vanja Ciraj i Irma Saje, scenografiju potpisuje Adisa Vatreš, dok je muzička saradnica dirigentica Tijana Vignjević, a koreograf Thomas Steayert. Za grafički dizajn cijelog projekta odgovoran je Goran Lizdek.

Ansambl od šest glumaca i glumica koji čine Amar Selimović, Maja Izetbegović, Dženana Džanić, Vedrana Seksan, Aco Seksan i Enes Salković, na ogoljenoj sceni, sa minimalnom rekvizitom i kostimom, igrat će i pripovijedati fragmente iz Klajstovog Kolhasa, djela koje je i danas relevantno, jer poziva na pobunu pojedinca protiv nepravednog sistema, ali i upozorava na granicu koja se u svom gnjevu ne smije preći.

"Hamzagić je na ovu predstavu, koju je realizirao u najbolje vrijeme, stavio svoj pečat i 'ozvaničio' početak nove pozorišne scene, otvorene za za scensko istraživanje i angažirano pozorište", kazao je na press konferenciji direktor Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Ermin Sijamija.

Dok traju posljednje pripreme za premijeru, reditelj Nermin Hamzagić je istakao da se predstavom žele otvoriti određena pitanja i podstaći diskusija. Predstava govori o pobuni i čovjeku koji je odlučio da se suprotstavi nepravednom sistemu.

"Činjenica da Klajstovo djelo objavljeno 1810. godine i dalje korespondira sa vremenom u kojem živimo je zastrašujuća. Bosna i Hercegovina je i u 21. stoljeću zemlja nepravde i nejednakosti, koja ne priznaje sve svoje građane, te zbog toga ovo civilizacijsko pitanje pravde i nepravde, želimo vratiti u fokus javnosti", naveo je Hamzagić te dodao da su s obzirom na situaciju u kulturi danas, premijere predstava društveni “incidenti“ i posljedice napora pojedinaca. Inspirativni tekst ove predstave govori o čovjeku koji odlučuje da se suprotstavi nepravednom sistemu.

"Mihael Kolhas je trgovac konjima kojem prilikom jednog putovanja na imanju jednog plemića konje bespravno oduzimaju i upropaštavaju. Nakon što mu korumpirani birokratski aparat odbije tužbu protiv plemića, Kolhas odlučuje izboriti svoju pravdu nasilnim putem. Klajstova novela nastala je prema istinitom događaju iz 16. stoljeća, a jednako je aktuelna i danas kada smo svjedoci stalnih socijalnih nemira širom Evrope", pojasnio je Hamzagić.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, a svi oni koji ne budu u mogućnosti pogledati premijeru predstave, reprizu će moći pogledati već u petak, 18. aprila u istom terminu.