Kultura
15

Počinju "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom"

Piše: E. A.
Bista Isaka Samokovlije (Foto: Klix.ba)
Bista Isaka Samokovlije (Foto: Klix.ba)
Januar je u Goraždu prepoznatljiv i po kulturnoj manifestaciji "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom". Manifestacija se već godinama tradicionalno održava u rodnom gradu jednog od najvećih bh. pripovjedača, ljekara i humaniste koji je dio života proveo na Drini u Goraždu, gdje su nastale i brojne njegove pripovjetke.

U gradu koji piscu duguje zahvalnost za prekrasne opise Drine i života na njenim obalama, u dane održavanja manifestacije 14. i 15. januara bit će položeno cvijeće na bistu dr. Samokovlije u krugu Doma zdravlja koji nosi njegovo ime.

Tu je poznati pisac radio kao ljekar, istovremeno pisao svoja najpoznatija djela poput "Nosača Samuela" i "Od proljeća do proljeća", "Plavu Jevrejku", "Hanku", ali i dijela o stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Njegujujući stvaralaštvo koje je ostavio u amanet Isak Samokovlija, organizatori manifestacije i ovog januara su pripremili niz različitih sadržaja pokazujući već godinama kako je Goražde shvatilo vrijednost stvaralačkog djela Isaka Samokovlije. Uporedo će se organizirati i niz sadržaja u Sarajevu i Fojnici, gradovima u kojima je Samokovlija također proveo dio života.

"To je neki trougao koji opisuje i životopis samog doktora Isaka Samokovlije. Mi smo nastojali da uspostavimo saradnju sa institucijama iz Sarajeva i Fojnice kako bi zajedničkim snagama odali dužnu počast liku i dijelu Isaka Samokovlije", kaže Sanid Zirak, jedan od organizatora.

Manifestacija se nastavlja raspisivanjem javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike, aktivnostima u Sarajevu i Fojnici.

"Manifestacija ima višestruki značaj i za Goražde i Jevrejsku zajednicu ali i za grad Sarajevo. Mi pokušavamo godinama da je održimo bez obzira na sve, uvijek imamo određeni program u kojem predstavljamo nešto iz jevrejske i sefardske kulture o čemu je i pisao Isak Samokovlija ne zaboravljajući ono što je vezano za grad Goražde i Drinu koju je neizmjerno volio", kaže Eli Tauber, savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BIH.

Ova tradicionalnu književno-kulturnu manifestaciju organizira Centar za kulturu od 2003. godine, pod pokroviteljstvom Općine Goražde.

"Ne smijemo dozvoliti da se manifestacija posvećena velikom Goraždaninu svede na formu a to se pomalo dešava. Ne smije biti manifestacija reda radi a da je naš grad ne osjeća kao svoju u punom intenzitetu. Čini mi se da se odustalo i od priče da grad ima makar spomen sobu Isaka Samokovlije. Ja i dalje zagovaram da se ustanovi nagrada za najbolju, neobjavljenju knjigu pripovjedaka koja će nositi Isakovo ime i biti regionalnog karaktera", smatra Slavko Klisura, urednik novine Glas Goražda.

Isak Samokovlija svrstava se među najbolje bh. pripovjedače. Rođen je 3. 9. 1889. godine u Goraždu, a radni vijek je proveo u Fojnici (1921.-1925.), dok je u Sarajevu živio do svoje smrti 1955. godine.