Kultura
0

Počela radionica "Na točkovima" u Sarajevskom ratnom teatru

Klix.ba
Po završetku press konferencije danas je zvanično počela sa radom plesna radionica koju organizira Udruženje KONTAKT u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom. Cilj radionice pod vodstvom Aleksandra Josipovića je omogućiti osobama sa invaliditetom da se izraze uz pomoć pokreta.

Na današnjoj konferenciji za novinare sadržaj radionice su predstavili: Aleksandar Josipović, voditelj radionice, Ermin Bravo, jedan od osnivača Udruženja "KONTAKT", Jasmin Džemiđić, jedan od učesnika radionice, te Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra.

Ideja radionice je pružiti priliku osobama sa invaliditetom da istraže nove načine izražavanja, kroz ples, ali i nove načine u smislu socijalne inkluzije, ukazujući posebnu pažnju na probleme s kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u pristupu umjetnosti i kulturnim sadržajima uopšte, i kao publika, i kao stvaraoci tih sadržaja, rekao je prisutnima Ermin Bravo, ispred udruženja KONTAKT koje je organizator radionice.

Voditelj radionice Aleksandar Josipović istakao je na bazi ličnog iskustva kako je plesna terapija izuzetno pogodna za rad s djecom i adolescentima jer im omogućava izražavanje emocija na njima primjeren način.

"Pogodna je za individualan i grupni rad na osobnom razvoju, te kao antistres program, a pogotovo za osobe sa specijalnim potrebama", rekao je Aleksandar Josipović.

Jasmin Džemiđić, jedan od učesnika radionice rekao je kako se radionice poput ove ne dešavaju često.

"Inače osobe sa invalidnitetom nikada nisu bile uključivane u kulturni život, sem ako nisu sami bili inicijatori nekih projekata u kulturi, tako da je objašnjavati značaj ovakvih projekata i suvišno i nepotrebno."

Također, on se zahvalio udruženju "KONTAKT" i Sarajevskom ratnom teatru na ukazanoj prilici osobama sa fizičkim onesposobljenjem da pokažu šta umiju i dokle njihov talenat doseže.

Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra podsjetio je javnost, još jednom, na problem nepristupačnosti javnih ustanova osobama sa invaliditetom, ističući želju Sarajevskog ratnog teatra da što prije postane upravo jedna od tih ustanova gdje će osobe sa invaliditetom osjećati dobro i kao publika, ali i kao učesnici na sceni.

"U duhu onoga što činimo u smislu profiliranja našeg teatra, te onog što smatramo našom obavezom kao javne ustanove smatrali smo logičnim uzeti učešće u ovom projektu naših kolega iz Udruženja KONTAKT".

Po završetku sedmodnevne radionice svi zainteresovani će imati priliku da 24. jula 2012. sa početkom u 21.00 sati u Sarajevskom ratnom teatru prisustvuju finalnoj prezentaciji radionice, nakon koje će biti organizovana i diskusija sa publikom.

Pored osoba sa invaliditetom u radionici te prezentaciji učestvuju i profesionalni glumci i glumice: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Džana Pinjo, Boris Ler, Jasenko Pašić i Alban Ukaj.