Kultura
25

"Otok ljubavi" u bh. kinima od 16. oktobra

Klix.ba
"Otok ljubavi", novi film redateljice Jasmile Žbanić, počinje se prikazivati u bosanskohercegovačkim kinima od 16. oktobra.

Film koji žanrovski spada u komedije, svjetsku premijeru je imao na Film Festivalu u Locarnu pred 8.000 gledatelja u programu Piazza Grande.

Bosanskohercegovačka premijera filma je održana tokom 20. Sarajevo Film Festivala, gdje se zbog velikog interesa publike organizovala i dodatna projekcija pored tri ranije dogovorene projekcije po programu Festivala.

Otok ljubavi / Trailer from Deblokada on Vimeo.

U filmu, čiji scenarij potpisuju Jasmila Žbanić i Aleksandar Hemon, uloge tumače Ariane Labed, Ermin Bravo, Ada Condeescu, Leon Lučev, Franco Nero, Bojana Gregorić Vejzović, Branka Petrić Fehmiu.

Za ovaj film The Hollywood Reporter je rekao da je "balkanska Mamma Mia!", kritike na Locarno Film Festivalu "Iznenađujući užitak od početka do kraja.", a portal Film.it za Ermina Bravu rekao je: "nomen omen".

Grebo i njegova supruga Liliane u poodmakloj trudnoći provode svoj pošteno zasluženi odmor u popularnom jadranskom odmaralištu. Sve je uključeno u cijenu! Sunca, plivanja i zabave koliko im je srcu ćejf. Nemoguće je zamisliti da bi na tako idiličnom odmoru išta moglo krenuti po zlu! Uz večer karaoka, Grebo, sarajevski roker, u kojeg se Liliane svojevremeno zaljubila, očarava sve goste u odmaralištu. Ipak najveće iznenađenje večeri je njihov susret s misterioznom Florom. Ova harizmatična mlada žena ubrzo će njihov mladi brak staviti na kušnju. Tajne iz prošlosti ne mogu dugu ostati skrivene na Otoku ljubavi.

Film je nastao u koprodukciji Hrvatske (Živa produkcija), BiH (Deblokada), Njemačke (Komplizen film) i Švicarske (Okofilm production).