Kultura
31

Oslobođenje Sarajeva u Historijskom muzeju: Šta nam grad priča o prošlosti?

Klix.ba
Otvorenje izložbe "70 godina – Šta nam grad priča o prošlosti" biće upriličeno u petak 3. aprila u 12 sati u Historijskom muzeju BiH u okviru obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Sarajeva.

Izložba je nastala istraživačkim radom učenika i nastavnika Gimnazije Obala, kustosa Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, te vanjskih saradnika, fotografa Jima Marshalla i dizajnerice Sanje Vrzić, a u saradnji sa Goethe-institutom Hrvatska u okviru projekta "Dvostruki teret – Učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Evropi".

Izložba se sastoji od pet međusobno povezanih tematskih cjelina koje kroz historiju grada istražuju Drugi svjetski rat i holokaust, a govori o ljudima, žrtvama i počiniteljima, odrastanju u ratu, mjestima stradanja i kulturi sjećanja 70 godina poslije.

U saradnji sa Udruženjem antifašista i boraca NOB Općine Novo Sarajevo, uz otvorenje se organizira i razgovor na kojem sudjeluje nosilac Partizanske spomenice 1941, Ferid Buturović, te Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

Izložba "70 godina – Šta nam grad priča o prošlosti" u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine rezultat je jednogodišnjeg EU projekata Goethe-Instituta Kroatien "Dvostruki teret – Učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Evropi“ koji su već ranije prezentirani u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji.

Projekat "Dvostruki teret" završava posjetom spomen-području Jasenovac i zajedničkom ljetnom školom u Novom Vinodolskom za sve sudionike projekta.