Kultura
13

Nihad Kreševljaković: Smrt Safeta Plakala je veliki gubitak za bh. teatarsku zajednicu

Piše: L. Č.
Safet Plakalo, jedan od najuvaženijih dramaturga i jedan od nekoliko južnoslavenskih pisaca poezije dramske orijentacije, preminuo je danas u Sarajevu 65. godini.

Safet Plakalo je bio dramski pisac, pozorišni kritičar i teatrolog, te jedan od osnivača Sarajevskog ratnog teatra i njegov dugogodišnji direktor.

Sadašnji direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković u razgovoru za Klix.ba govori kako je odlazak Safeta Plakala veliki gubitak, ne samo za Sarajevski ratni teatar, već i za cjelokupnu bh. teatarsku zajednicu, budući da je Plakalo pripadao generaciji koja je pravila prve velike korake u ovom teatru.

Kreševljaković je podsjetio kako je Plakalo, napisavši svoju prvu dramu "Vrh" sa 26 godina bio najmlađi dramaturg u BiH, a autor je brojnih zanimljivih dramskih tekstova od kojih su mnogi doživjeli fantastične scenske interpretacije, poput "Phoenix je sagorio uzalud", "Lutkino bespuće", "Traganje za bojom kestena" i dr.

Ono po čemu će Safet Plakalo sigurno ostati upamćen, smatra Kreševljaković, ne samo u domaćim i regionalnim okvirima, već i u historiji svjetskog teatra je činjenica da se radi o čovjeku koji je inicijator i jedan od osnivača Sarajevskog ratnog teatra, vjerovatno jedinog teatra koji nastaje u uvjetima rata, te autor dramskog teksta "Sklonište" za predstavu koja je prva premijerno izvedena u septembru 1992. godine.

"To dovoljno govori o tome da se radilo o čovjeku koji je imao ono što je umjetnicima najpotrebnije, a to je taj neki osjećaj da se u ključnim trenucima prepozna ono što je suštinsko i ono što je važno. Nismo imali priliku da se puno srećemo, no moj lični dojam je da se radilo o jednom dobrom čovjeku kojeg su njegove kolege i ljudi s kojima je radio voljeli, te koji je imao puno prijatelja za koje je sve ovo jedan veliki gubitak", kazao je Kreševljaković.

On i Plakalo su radili na snimanju dokumentarnog filma o predstavi "Sklonište", a Kreševljaković ističe kako je Plakalo u svojim posljednjim danima radio na jednoj vrsti autobiografije i sjećanja na sve ono što su on i njegova generacija radili u tom periodu.

SARTR u ponedjeljak planira organizirati komemoraciju u čast Safetu Plakalu, kao i otkazati večernje predstave. Javnost će o detaljima i terminu komemoracije biti obaviještena nakon što budu poznati detalji o sahrani.