Kultura
189

Nihad Kreševljaković novi direktor Festivala MESS

Klix.ba
Na osnovu javnog konkursa, Vlada Kantona Sarajevo je umjesto v.d. direktorice Lejle Hasanbegović na funkciju direktora J.U. MES Međunarodni teatarski festival – Scena MESS imenovala Nihada Kreševljakovića.

On će na ovoj poziciji naslijediti višegodišnjeg direktora MESS-a Dinu Mustafića, koji će ostati dijelom tima - kao rukovoditelj Scene MESS, odnosno teatarske produkcije MESS-a.

"Kao novom direktoru, moj imperativ jeste očuvanje kontinuiteta Festivala, te očuvanje do sada izgrađenih rezultata, a što bih smatrao važnim osobnim uspjehom. U tom pogledu podjednaku pažnju posvetio bih objema komponentama J.U. MESS, odnosno festivalu i novim produkcijama u okviru Scene MESS, postojećim programima i aktivnostima (kao što je Modul memorije), te afirmiranju novih programskih sadržaja i vrijednosti", istakao je Kreševljaković u smjernicama četverogodišnjeg plana i programa J.U. MESS za period 2016-2020 na osnovu kojeg je izabran za direktora, a koji će biti objavljen na zvaničnoj web te Facebook stranici ove institucije.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je kao saradnik Festivala MESS još 1994. godine. Prvo kao program menadžer, a petnaest godina je obavljao funkciju izvršnog producenta Festivala. Učestvovao je 1995. godine i u kreiranju programa Modul memorije Festivala MESS, čiji je umjetnički rukovoditelj od 2002.

Od 2011. do kraja 2015. godine uspješno je rukovodio Sarajevskim ratnim teatrom koji se u tom periodu afirmira kao jedna od vodećih bh. teatarskih kuća. Kao teatarski producent potpisuje se na predstave: "Strah i bijeda Trećeg rajha - 99%", reditelja Nermina Hamzagića, "Bio je lijep i sunčan dan", rediteljice Tanje Miletić Oručević, "Happy End", reditelja Pjera Žalice, "Tajna džema od malin" i "Koncert sa orahom, čekićem i bašlijom" rediteljice Selme Spahić, "Životinjska farma", reditelja Dine Mustafića, "Brašno u venama", reditelja Borisa Liješevića i brojne druge. Pokretač je zasebnog programa "Teatarski opservatorij Sarajevskog ratnog teatra" čiji je cilj bio afirmiranje mladih reditelja/ica i glumaca/ica.

Nihad Kreševljaković rođen je u Sarajevu 1973. godine gdje je završio Filozofski fakultet, odsjek historija. Bavi se pisanjem, te je urednik i autor više publikacija. Bavi se i dokumentarnim filmom, te je koautor filma "Greta", u režiji Harisa Pašovića, "Noć je. Mi svijetlimo" rediteljice Jasmile Žbanić, a samostalno realizira TV dokumentarce "Gazi Husrevbeg" i "Od Auschwitza do Sarajeva".

Poslije rata zajedno sa bratom Seadom i Nedimom Alikadićem realizira kultni film o opsadi grada "Sjećaš li se Sarajeva" (2002), te dokumentarce "U potrazi za zemljom slobode – Un musulmano in San Marino" (2004) i "Od Skloništa do Sarajevskog ratnog teara" (2012). Njegov rad također obuhvaća i angažman na zaštiti i promociji kulturnog i prirodnog nasljeđa BiH, a od 2009. godine obavlja i počasnu dužnost atašea za kulturu Ambasade Republike San Marina u BiH.