Prijatelji ga nosili na ramenima
203

Nazif Mujić: Već sutra se vraćam sakupljanju željeza

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nazif Mujić, najbolji glumac 63. filmskog festivala u Berlinu, sa statuom Srebrenog medvjeda danas, sat poslije podneva, stigao je u rodne Poljice. Ispred mjesne ambulante dočekalo ga je stotinjak mještana, a dječaci i djevojčice koji su izašli sa školskog časa uzvikivali su: "Nazife, Nazife...".

Stekli smo dojam kako se Nazif Mujić vješto nosi s emocijama. Priznaje kako mu slava nije udarila u glavu i da se već sutra vraća svom starom poslu.

"Moja djeca moraju od nečega živjeti, a ja već sutra nastavljam sakupljati željezo. Nisam ni na koga ljut, ni na ljekare sa UKC Tuzla, ni na bilo koga. Valja meni, u slučaju bolesti, ponovo na UKC Tuzla", govori Nazif Mujić, koji kaže kako pored srebrene statue nije dobio nikakvu novčanu nagradu.

U Poljicu su ga dočekali supruga Senada, kćerke Sandra i Šemsa te sin Danis, koji je dobio ime po Danisu Tanoviću.

"Nikada neću zaboraviti šta je taj čovjek učinio za mene. Gdje sam bio prije godinu dana, a gdje sam danas. Znam da će se sve ovo stišati za pet ili deset dana, ali će Danis uvijek ostati u mom srcu kao veliki čovjek. I moj sin će me uvijek podsjećati na njega", govori Nazif Mujić koji trenutno ima samo jednu želju...

"Želim dobiti stalni posao. Lakše bi mi bilo da se ujutro budim i da znam gdje idem. Također, zaposlenje mi je bitno i zbog zdravstvenog osiguranja. Moja djeca nisu osigurana i zbog toga moram biti dobar s ljekarima, jer nikad se ne zna kada mi mogu zatrebati", govori Nazif.

Nakon dočeka u Poljicu, Nazif Mujić je krenuo kući u romsko naselje Svatovac. Komšije su ga također dočekale ovacijama, a brat mu je uzeo Srebrenog medvjeda i slavodobitno ga "pronosao" po selu.

Nazif, Senada i njihova djeca su potom ušli u trošnu kuću, na kojoj nedostaju prozorska okna, ali oni kažu kako im je sa Srebrenim medvjedom srce puno, jer je njihova golgota poznata cijelom svijetu.

"Ono što se nama dogodilo, neka se nikom i nigdje ne dogodi", poručili su Nazif i Senada.