Kultura
6

Mustafić: Ovogodišnji 53. MESS je jedan od uspješnijih

FENA
Dino Mustafić (Foto: Klix.ba)
Dino Mustafić (Foto: Klix.ba)
Ovogodišnji 53. internacionalni teatarski festival MESS uspješno je završen i jedan je od uspješnijih, s vrlo ujednačenim kriterijima - ocijenio je danas u Sarajevu direktor MESS-a Dino Mustafić.

On je na redovnom, posljednjem Messpressu, naglasio da su Festival obilježile pune dvorane i veliki interes publike, kao i da je sve što je najavljeno i odigrano.

"Ovogodišnji MESS može da bude svojevrsni presjek predstava s različitih kulturnih prostora i konteksta, koji su otvarali festivalsku temu Korozija nade", kazao je Mustafić.

Smatra da je ovo bio Festival koji se na najbolji način vratio svojim počecima, gdje je veliki dio predstava bio komornijeg tipa, vrlo intimne i emocionalne.

Također, bio je ovo i festival velikih produkcija, te svojevrsnih spektakla, a s obzirom na sve okolnosti MESS je pokazao perspektivu, smatra Mustafić.

On je najavio da će MESS iduće godine biti održan od 3. do 12. oktobra i da će biti u znaku obilježavanja 100 godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

"Ideja je da idući MESS donese predstave sa svih kontinenata te da se priključi na različite načine tom velikom jubileju, kao važnom stoljeću za naš grad, BiH, jugoistočnu Evropu i cijeli svijet", kazao je Mustafić.

Najavio je da će 54. MESS biti otvoren predstavom "Faust" Talija teatra iz Hamburga, a zatvoren predstavom "Market place" Need company iz Belgije.

Očekuje da će iduće godine na festivalu učestvovati velika etablirana umjetnička imena, ali će i dalje biti fokusiran i na otkrivanje novih snaga te podržavanje nezavisne produkcije.

Da je selekcija predstava ove godine bila vrlo "opipljiva" smatra selektorica Selma Spahić, koja je ocijenila da je u konačnici ipak izabrano dovoljno različitosti. Predstave su propitivale stvarnost na slične načine, a ipak različitim sredstvima.

Selektor Giorgio Ursini podvlači da je ovogodišnji MESS ponudio fantastične predstave na evropskom nivou, te najavio namjeru da iduće godine publika bude obradovana predstavama iz cijelog svijeta.

"Pokušat ćemo prvi put dovesti predstave iz Afrike, Maroka, Japana, Amerike te orijenta", istaknuo je on.