Kultura
16

Kulturološki praznik u Kamernom teatru 55: Jovičić, Mašić, Seksan i Sokolović u literarnom oratoriju "Dug"

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Kamernom teatru 55 u Sarajevu sutra će biti održan literarni oratorij pod nazivom "Dug" u kojem glume/čitaju, glumci Dragan Jovičić, Vesna Mašić, Vedrana Seksan i Zijah Sokolović. Riječ je o književnom djelu Danila Kiša koje govori o posljednjim satima života Ive Andrića.

Za ovaj "kulturološki praznik" u Kamernom teatru zaslužni su profesor Rusmir Mahmutćehajić koji je napisao knjigu "Andrićevstvo", a kojom poziva na dijalog; Miloš Lazin koji je režiser ovog djela, Tarik Čengić, te direktor Kamernog teatra Emir Hadžihafizbegović.

"Književno djelo Ive Andrića korišteno je u ideologijskim poduhvatima protiv Bosne i estetiziranju malignih i opasnih antibosanskih politika kao sredstva u razaranju Bosne. Kad god su ta djela izvrgnuta kritici, pozivalo se na vrijednosti tog djela. 'Andrićevstvo' u okviru savremene filozofije i teorije estetike preispituje korištenje Andrićevih djela", rekao je Mahmutćehajić koji je pozvao Miloša Lazina da urade literarni oratorij.

Lazin je poznat bh. publici jer je upravo u BiH pravio neke od najvažnijih predstava u svojoj karijeri. Scenario za performans "Dug" uradio je prije devet godina za francusko pozorište, a sada ga je prilagodio za sarajevsku publiku.

"Dug je priča koja niej objavljena za vrijeme života Danila Kuša, već je pronađena kao rukopis. To je pokušaj evokacije posljednjih sati Ive Andrića. Kiš nijednog trena ne spominje ime Ivo Andrić, ali iz svega što spominje u knjizi vidi se da je riječ o Andriću i da Kiš pokušava dokučiti kako je umro. Andrić umire i shvata da nije vratio dugove ljudima koji su ga naučili osnovnim stvarima u životu. To pokušava učiniti na pet stranica pripovjetke. Priča je potresna i jednostavna", rekao je Lazin.

"Dug" je ustvari performans u okviru kojeg se scenski prostor koristi za preispitivanje svega što je kulturni fenomen. Tekstovi nisu dramski i slično je prerađenoj verziji književnoj večeri.

"Kiševo i Andrićevo djelo tretiramo kao estetski, umjetnički i kulturni fenomen. Glumci čitaju, ne glume i nema dekora, osim svjetla i zvuka. To je jedna vrsta improvizacije", rekao je Lazin.

Literarni oratorij bit će izveden u Kamernom teatru 55 sutra, 6. maja, u 20 sati.