Tri generacije muzičara
0

Koncertom Jadranke Stojaković počinju Dani Sarajeva u Beogradu

Sarajevo-x.com
Jadranka Stojaković
Jadranka Stojaković
Koncertom Jadranke Stojaković 1. maja 2011. godine u 20 sati u Domu sindikata, bit će otvoreni peti "Dani Sarajeva" u Beogradu, koji Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda organizuju od 1. do 7. maja.

Jadranka Stojaković će beogradski koncert održati uprkos ozbiljnim problemima koje je zadobila nakon povrede na nastupu u Japanu prije dvije godine. Čuvena kantautorica, koja se nakon 23 godine provedene u Japanu, nedavno vratila u Bosnu i Hercegovinu, nalazi se na liječenju. U međuvremenu, povreda se iskomplikovala, ali će ona, ipak, pjevati u Beogradu.

"Kada sam od organizatora Festivala dobila poziv za nastup, bila sam optimistična i vjerovala sam da ću se potpuno oporaviti, što se nije desilo. Iako mi je kretanje otežano, dat ću sve od sebe da koncert bude savršen", obećala je pred nastup poznata kantautorica te istakla da je njen nastup na festivalu Dani Sarajeva mali doprinos u pokušaju mladih ljudi da uspostave veze prekinute ratom.

Drugi album benda Velahavle premijerno pred beogradskom publikom

Prema selekciji Damira Imamovića, ovogodišnjeg muzičkog selektora Festivala, beogradskoj publici će se predstaviti i sarajevski band Velahavle, koji je pred objavom svog drugog studijskog albuma. Kako najavljuje Samir Hodović, frontman banda, pored nekoliko numera sa prvog, premijerno će biti izveden skoro cijeli novi album.

"Raduje nas što će s nama nastupiti i svi naši gosti sa oba albuma, te i beogradska grupa Svi na pod", istakao je Hodović i objasnio da svoju težinu ima i činjenica da nastupaju u kultnom Domu omladine. "Osjećamo se izvrsno, a posebno nam znači što smo dio festivala koji obilježava početak opsade grada Sarajeva i ruši barijere, posebno među mladima, koji su i naša publika."

Timur Sijarić prvi put nastupa u Beogradu

Kao predstavnik generacije muzičke budućnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, mladi saksofonista koji je već godinu dana na školovanju na Konzervatoriju u Beču, Timur Sijarić, svojim nastupom zatvorit će muzički dio Festivala, 7. maja, 2011. kojem je ovo prvo predstavljanje beogradskoj publici.

"U sklopu svog repertoara ću predstaviti i djelo 'Solo za saksofon i elektroniku' Mladena Milićevića, sarajevskog kompozitora koji živi u Los Angelesu. To je prvo bosanskohercegovačko djelo za saksofon napisano prije dvadeset godina, čija će nova verzija biti premijerno izvedena", najavio je svoj repertoar Sijarić te istakao značaj ovog nastupa u okviru Festivala. "Znači mi jako mnogo, profesionalno i lično. Iznimna mi je čast da mogu da predstavim svoj rodni grad u Beogradu. Veza između ova dva grada je sagrađena na velikoj simpatiji i milionima nevidljivih niti. Bit ću presretan ako i ja ucrtam jednu špuru."