Kultura
78

Kako je imenovana nova direktorica NPS: Pravila su tu da bi se prilagođavala

Piše: A. B.
Marijela Margeta-Hašimbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marijela Margeta-Hašimbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marijela Margeta-Hašimbegović je prije nekoliko dana odlukom Vlade Kantona Sarajevo imenovana za direktoricu Narodnog pozorišta Sarajevo na četverogodišnji mandat, ali su prije konkursne procedure za izbor direktora promijenjena pravila ove kuće i Zakon o pozorišnoj djelatnosti Kantona Sarajevo.

Naime, u prethodnom Zakonu o pozorišnoj djelatnosti KS u članu 23. (imenovanje i razrješenje direktora) stajalo je da za direktora može biti imenovana osoba koja ima visoku stručnu spremu, odnosno završenu jednu od umjetničkih akademija ili Filozofski fakultet.

Skupština KS je na sjednici održanoj 2. februara 2016. donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pozorišnoj djelatnosti u kojem se dotadašnji navodi o završenoj jednoj od umjetničkih akademija ili filozofski fakultet, zamjenjuju uslovima - završen VII stepen ili završen drugi ili treći ciklus bolonjskog sistema studiranja uz navode da će se pravilima Javne ustanove precizirati vrsta i smjer visoke stručne spreme.

Nadalje, kada su u pitanju Pravila Narodnog pozorišta Sarajevo o zaposlenju ili imenovanju određenih osoba na različite pozicije, u ovom slučaju konkretno na poziciju direktorice, u Članu 43. se navodi da za direktora Pozorišta može biti imenovana osoba koja ima završenu visoku stručnu spremu VII stepen, odnosno visoko obrazovanje drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja, stečnu na jednoj od umjetničkih akademija, filozofskom fakultetu i arhitektonskom fakultetu.

Pravila u Narodnom pozorištu Sarajevo promijenjena su nakon deset godina, a u dotadašnjem Članu 54. Pravila Pozorišta stajalo je da osoba koja konkurira za poziciju direktora treba imati završenu visoku stručnu spremu VII stepena na Akademiji za pozorište, film i televiziju ili Akademiji scenskih umjetnosti, Muzičkoj akademiji ili Filozofskom fakultetu.

Ovakva definicija pravila odgovarala je novoimenovanoj direktorici Margeta-Hašimbegović s obzirom na to da je završila Arhitektonski fakultet koji je dodan kao još jedan od fakulteta koji može imati završen osoba koja se prijavljuje na ovu poziciju. Pravila Narodnog pozorišta Sarajevo su promijenjena samo devet dana prije nego što je raspisan konkurs čije stavke u potpunosti odgovaraju za imenovanje aktuelne direktorice.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić za Klix.ba je potvrdio da je Zakon o pozorišnoj djelatnosti promijenjen u februaru ove godine te da svaka kuća umjetnosti na području KS sama prilagođava smjer i vrstu stručne spreme koju treba imati osoba koja se prijavljuje na poziciju direktora. Dodao je također kako je osim konkursa za direktora Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem se kao jedan od uslova navodi, između ostalih, završen arhitektonski fakultet, za ovu poziciju vrijede isti uslovi i za direktora teatarskog festivala MESS.

Marijela Margeta-Hašimbegović imenovana je na prijedlog SBB-a, a završila je studij Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Projektantski odsjek. Od septembra 2015. godine je bila v.d. direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo i to na prijedlog DF-a, da bi devet mjeseci nakon toga, na prijedlog SBB izabrana za direktoricu ove institucije na četverogodišnji mandat.