Od 26. do 29. septmebra
0

Jahorina film festival tematizira ekološke probleme današnjice

FENA
Međunarodni festival ekološkog i turističkog filma Jahorina Film Festival ove će godine biti održan od 26. do 29. septembra na Palama, otvarajući niz pitanja o ekološkim problemima današnjice, kao i bogatoj turističkoj ponudi BiH.

Festival će u šestom izdanju ponuditi oko 80 filmova iz 21 države, od kojih je 14 ostvarenja iz BiH. Pored takmičarskog dijela programa u zvaničnoj selekciji, bit će organizirano i niz pratećih manifestacija vezanih za ekologiju i turizam.

U programu su i izleti po olimpijskim borilištima, kao i okrugli sto o temi ekologije i regionalnog turističkog razvoja, te edukativni seminar "Savremeni svjetski trendovi u proizvodnji turističkih filmova" namijenjen turističkim radnicima iz BiH.

Direktor Festivala Mirko Despić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da filmovi obrađuju teme koje "bude vrisak u čovjeku" kada je riječ o ekološkim problemima, te je često riječ o mučnim filmovima koji daju cjelovitu sliku o tome kako čovjek uništava planetu, ali i na koje je načine štiti.

Ujedno, tu su i turistički filmovi koji na afirmativan način predstavljaju određene regije i kapacitete u BiH.

Zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Igor Kamočaji i predsjednik Skupštine Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić istaknuli su da oba grada već nekoliko godina sarađuju u niz projekata u kojima postoji obostran interes i prilika za razvoj, posebno kada je riječ o oblastima ekologije i turizma koje su budućnost regije.

Da Festival doprinosi promociji Sarajeva kao jedinstvene ekološke, turističke, poslovne i svake druge cjeline smatra profesor na Prirodnomatematičkom fakultetu i član Međunarodnog žirija Festivala Sulejman Redžić, naglašavajući da Sarajevo konačno mora imati sliku civiliziranog grada, posebno kada je riječ o komunalnoj politici. Najavio je i usvajanje zaključaka o mogućnostima suprotstavljanja posjedicama globalnih promjena na planeti Zemlji.

Član žirija Ratko Orozović ocjenjuje da Festival svake godine nudi sve kvalitetnije filmove iz ovih oblasti, te da će se ove godine na programu naći i niskobudžetna i visokobudžetna ostvarenja. Najavio je da će Festival biti otvoren ostvarenjem "Zvjerinjak" Marka Novakovića.

Osnivač i domaćin Festivala je UG za zaštitu prirodne sredine "Jahorinafest", a organizira se u saradnji s Vladom RS, Ministarstvom trgovine i turizma RS, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fonda za zaštitu životne sredine RS, Gradom Sarajevom i Gradom Istočno Sarajevo.

Internacionalni žiri će, pored Grand Prixa festivala i redovnih nagrada za najbolje filmove po kategorijama, dodijeliti specijalne nagrade za najbolja domaća filmska ostvarenja iz oblasti ekologije i turizma.