Kultura
5

Izložba "Dreamlike" u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
U Umjetničkoj galeriji BiH 10. decembra 2012. u 19 sati bit će otvorena druga samostalna izložba "Dreamlike" sarajevskog umjetnika Boris Hodaka.

Izložba je svojevrsni retrospektivni pregled radova ovog autora nastalih u periodu 2000-2012. godine. Autor postavke izložbe i teksta za katalog je Dragana Brkić, kustos Umjetničke galerije BiH.

Boris Hodak njeguje specifičan slikarski izraz u stilu pop nadrealizma, koji prelazi jedan razvojni put od metafizičkog na početku, do već pomenutog dominantnog pop nadrealizma dotičući i lowbrow art koji nije toliko prisutan na našoj likovnoj sceni.

Slikarski izraz se tokom ovog desetogodišnjeg perioda razvija u osoben, vrlo prepoznatljiv, zreo, formiran stil koji svojom tematikom bolje korespondira sa svijetom, nego što je to slučaj sa sredinom u kojoj nastaje. Poznata je činjenica da su sljedbenici postnadrealizma na našoj likovnoj sceni vrlo rijetki, te je ova izložba jedinstvena prilika da domaća likovna publika upravo ovakva djela vidi. Autor ostaje dosljedan sebi i svom izrazu, ne odričući se slikarstva i ne eksperimentišući sa drugim medijima, čini to svjesno, sa jasnom namjerom i željom da potvrdi javnosti da slikarstvo (iako mu mnogi predviđaju smrt već 40 godina) nije umrlo, niti će.

U svojim djelima, po prirodi izrazito narativnim, autor želi da šokira posmatrača, da ga navede na razmišljanje potvrđujući tezu da postoje i drugi likovni izrazi podjednako uporni, glasni, kritički nastrojeni u odnosu na postmoderno savremeno društvo, a među njima je i postnadrealizam. Koristeći se nadrealističkim "oruđem": snovima, halucinacijama, opsesijama, podsvjesnim u ljudskoj psihi, duboko potisnutim mehanizmima kao svojom temom, dobijamo ilustraciju stanja savremenog čovjeka u svijetu koji se ustvari vječito nalazi u (pred)apokaliptičnom stanju. Niz umjetničkih radova možda na nešto suptilniji način (prije svega zato što je riječ o tradicionalnoj formi kakve su slike i kolaži) pričaju sličnu priču, ukazuju na iste probleme i pojave.

Realizaciju ove izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Izložba će biti otvorena za javnost do 16.12.2012. u terminu od 10 do 18 sati.