Kultura
0

Cazinska buna - nakon 57 godina šutnje otvorena tabu tema

FENA
Predstavljanjem knjige "Cazinska buna 1950." prof. dr. Vere Kržišnik- Bukić, nakon 57 godina koliko je Cazinska buna bila tabu tema, priča iz prošlosti koja se nije prepričavala, pokrenut je proces skidanja vela šutnje o događanjima iz 1950. godine.

Brojni posjetioci na sinoćnjoj promociji, među kojima predstavnici javnog, političkog i kulturnog života Cazina i USK-a uz predstavljanje knjige imali su priliku vidjeti i izložbu dokumenata o ovom procesu mr. Fikreta Midžića iz Bihaća.

U dokumentima koji su u to vrijeme bili tajni o Cazinskoj buni piše i da je "u aprilu i maju 1950. godine na nekim mjesnim područjima cazinskog i velikokladuškog sreza organizovan kontrarevolucionarni neprijateljski ispad - pobuna grupe neprijateljski raspoloženih lica, mahom imućnijih seljaka i dijela reakcionarnog klera, čiji je cilj bio rušenje društveno-političkog sistema SFRJ, tekovina revolucije i izgradnje socijalizma. Ohrabreni situacijom u svijetu i pod uticajem Informbiroa pokušali su da vrate buržoasko-kapitalistički poredak, da prekinu tok revolucije i socijalističke izgradnje..."

Prema raspoloživim podacima tada je uhapšeno 658 osoba, od kojih je 55 izvedeno pred vojni sud i osuđeno na smrt i vremenske zatvorske kazne, a cijele familije su protjerivane. Na ovaj način Cazinjani su prvi put progovorili javno o žrtvama Cazinske bune.