Kultura
216

Čarobni bečki koncert ansambla Halka

Klix.ba
(Foto: Vedran Pilipović)
U austrijskoj prijestolnici Beču, gdje će se u maju održati ovogodišnji Eurosong, ansambl Halka, predvođen jedinstvenim vokalistom Božom Vrećom, predstavio je Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način svojim prvim koncertom van domovine.

Nastup pred oko 450 oduševljenih posjetilaca Halka je otvorila pjesmom "Da sam sjajna mjesečina“ sa njihovog prvog albuma. Izvanredni Dino Šukalo (gitara), Edvin Hadžić (kontrabas), Anes Beglerbegović (perkusije) i Adis Sirbubalo (klavir i harmonika) maestralno su uveli publiku u dvosatno sevdah putovanje kroz gradove, čaršije, sokake i avlije.

Vrećin izlazak na pozornicu izmamio je prve velike ovacije, a prvih nekoliko otpjevanih stihova prisutne je definitivno uvjerilo da će svjedočiti koncertu koji će svi dugo pamtiti. Odjeven u predivni crni kaftan Vrećo je impresivno upotpunio muzičku podlogu njegovih kolega, te su zajedno demonstrirali Halkinu viziju sevdaha koja je od prvog pojavljivanja benda u 2013. godini začarala bh., ali i regionalnu muzičku scenu.

Pored pjesama sa prvog albuma bend je bečkoj publici predstavio i nekoliko pjesama koje se nalaze na njihovom drugom izdanju "O ljubavi".

Tako su tokom ovog nastupa zaživjeli savršeni aranžmani ovih uistinu ponajboljih bh. muzičara uz pjesme "Pod Tuzlom se zeleni meraja", "Hajde dušo da ašikujemo", "Kiša bi pala", "O sabahski tihi vjetre" i mnogih drugih. Pored poznatih sevdalinki u novom ruhu Halka je prvi put uživo izvela kompoziciju "Biser Naza", čiji tekst potpisuje Božo Vrećo.

Poslije svake pjesme publika je umjetnike nagrađivala izrazito dugim aplauzom i uzvicima visokog oduševljenja, a svaku poznatu sevdalinku su pjevajući pratili. Od prve do zadnje minute sve prisutne pratio je izraziti sjaj sa lica koji je ukazivao na besprijekorno zadovoljstvo muzičkim performansom benda.

Vrećina autentičnost i njegova harizma duboko su impresionirale Bečlije i druge goste koji su doputovali iz Švicarske, Njemačke i Holandije. Ispravnost pristupa Halkinih muzičara ovom projektu potvrdio se i na ovom koncertu gdje su još jednom pokazali da savremeni sevdah ne mora činiti pretjerano dokazivanje muzičkih sposobnosti pojedinaca nego da je ljepota ovog muzičkog žanra upravo u skladu muzičkih aranžmana i predivnih vokalnih interpretacija.

Poslije sat i 45 minuta i prvog naklona Halku je publika urnebesnim aplauzom "s nogu“ vratila na binu gdje su za definitivni kraj izveli njihove verzije sevdalinki "Razbolje se šimšir list" i "Rane moje" uz koju su svi posjetioci plesali, naveo je Kemal Smajić, predsjednik udruženja Futurebag.

Ovim impresivnim koncertom udruženje Futurebag je nastavilo projekat Wiener Sevdah (Bečki sevdah) čiji se kompletan doprinos koristi za nabavku školske opreme za socijalno ugrožene mališane u Bosni i Hercegovini. Udruženje je od osnivanja u 2011. godini na ovaj način uljepšalo školske dane više od 10.000 prvačića širom zemlje. Više informacija na www.futurebag.org i www.wiener-sevdah.at