Kultura
53

Busuladžić: Ministar Kaplan mora znati da Zemaljski muzej nije ledina i šuma

Piše: Am. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Daske sa ulaza u Zemaljski muzej neće biti skinute, a muzej neće biti otvoren sve dok se radnicima ne isplate plate, poručeno je danas na konferenciji za novinare u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan je nedavno izjavio kako će se Federalna vlada uskoro narediti otvaranje Zemaljskog muzeja BiH.

Direktor ove institucije Adnan Busuladžić je, reagirajući na ove tvrdnje, danas poručio da muzej neće otvoriti svoja vrata posjetiocima.

“Ministar je prespavao zimski san i tek sada počinje reagirati. Jedna od bestijalnih laži jeste da ja držim muzej zatvorenim. Odluku o zatvaranju je donio kolektiv zajednički. Mi se nismo zatvorili iz obijesti. Posljednje izjave ministra da niko neće platiti dug muzeja, potvrđuje naš stav o zatvaranju muzeja. Jer da je muzej bio otvoren, plate ne bismo dobili”, rekao je Busuladžić.

Istakao je da uposlenici muzeja ne mogu pristati na to da se uklone daske sa ulaza u muzej, a da se nijedan problem ne riješi.

“Ministar Kaplan mora znati da Zemaljski muzej nije ledina i šuma. Nama će vrlo brzo uslijediti blokada računa, ali mi nećemo skinuti daske. Radnici neće raditi bez plata”, poručio je Busuladžić.

Radnici podsjećaju da nisu dobili 28 plata, te da ne mogu potvrditi zdravstvenu knjižicu.

“Želim da napomenem da ova agonija traje od kraja rata i nije nimalo slučajna. Zemaljski muzej je simbol BiH i svjesno se uništava već 20 godina”, istakla je Aiša Softić, naučna savjetnica u ovoj instituciji kulture

Načelnik odjeljenja za arheologiju Mirsad Sijarić je naglasio da Zemaljski muzej BiH, sa riznicom eksponata koje posjeduje, veličinom prostora kojeg treba održavati i brojem radnika, ne može dobivati ista sredstva kao neke druge institucije.

“Meni i mojim kolegama je istinska želja da imamo plate kao revizori u GRAS-u”, rekao je Sijarić.